Stávka: Dopravní podnik v Brně zřejmě zastaví v pondělí dopravu

Brno - Tramvaje, autobusy i trolejbusy se příští pondělí v Brně zřejmě nerozjedou. Odboráři brněnského dopravního podniku se připojí ke stávce od čtvrté hodiny ranní do deváté hodiny dopolední. „Nic nepojede, technické detaily budeme teprve řešit,“ řekl ČT odborář Otakar Mokrý. Odboráři své rozhodnutí dnes dopoledne sdělili také generálnímu řediteli Dopravního podniku města Brna Bedřichu Prokešovi. Dopravní odbory chtějí stávkovat v celé České republice kvůli vyššímu zdanění zaměstnaneckých výhod.

Odboráři dopravních firem včetně Českých drah se rozhodli stávkovat kvůli změně zákona o DPH, ve kterém se počítá s vyšší zdanění zaměstnaneckých výhod. Jde například o stravenky, vstupenky do divadel nebo bazénů. Stávku ještě může odvrátit jednání odborářů s vládou a poslanci.

Hrozí také kolaps integrované dopravy

Odborář Otakar Mokrý ke stávce (zdroj: ČT24)

Městská hromadná doprava v Brně je přitom klíčová pro fungování integrovaného dopravního systému v celém Jihomoravském kraji. „Pokud se potvrdí zprávy z brněnského dopravního podniku, že budou řidiči stávkovat, dopad bude velmi vážný,“ konstatoval Jaromír Holec, ředitel společnosti Kordis, která pro kraj zajišťuje dopravu. Podle jeho slov se už pracuje na nouzových variantách zajištění dopravy, podrobnosti ale sdělit nechtěl.

Vydáno pod