Zachránce: Že riskuji svůj život, jsem si vůbec neuvědomil

Brno, Vnorovy - Záchranil život, získal cenu. 21.prosince - tedy tři dny před Vánocemi se Martin Svoboda procházel ve Vnorovech po hrázi Moravy, když zaslechl volání o pomoc. To přicházelo z řeky, zhruba 30 metrů od břehu. Když se Martin Svoboda podíval lépe, uviděl v ledové vodě chlapce, který bydlí kousek od jeho domu, jak se snaží zachytit ledu.

Okamžitě se v minus 10 stupních vysvlékl z bundy a šály a začal se po praskajícím ledu plazit směrem k vysílenému mladíkovi.

„Plazil jsem se asi 30 metrů po ledě, než mi potom ujel dál po proudu. Několikrát jsem mu hodil šálu, ale měl málo sil, nemohl se chytit. Nakonec jsem ho zachytil a potom jsem mobilem zavolal kamarádovi. Ten hned přijel autem a přivezl lano, za které jsme ho pak vytáhli,“ popsal celou záchrannou akci Martin Svoboda.

Martin Svoboda o záchraně malého chlapce (zdroj: ČT24)

Vysíleného chlapce, který v ledové vodě bojoval o život nejméně 25 minut, převezla záchranka do kyjovské nemonice. Kromě rozedřených rukou, kterými se snažil zachytit ledu, byl v pořádku. Stačilo prý ale málo a mohl zemřít na podchlazení. „V tu chvíli mi nedošlo, že riskuju svůj život, ale jsem rád, že to přežil,“ uzavřel zachránce.

Dnes Martina Svobodu ocenil před zasedajícími zastupiteli jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Vydáno pod