Třikrát hrozil soudu bombou, skončil ve vazbě

Brno - Šestatřicetiletý muž z Oslavan na Brněnsku třikrát v letošním roce nahlásil, že je v novém brněnském justičním paláci bomba. Chtěl tak oddálit soudní jednání o svěření svého dítěte do péče matky. Naposledy tak učinil v úterý. Pak už ho policisté chytili.

A soudkyně dnes odpoledne Miroslava B. z Oslavan poslala do vazby. „Jedná se o recidivistu, pro vazbu se soud rozhodl proto, aby zabránil páchání další trestné činnosti,“ potvrdil ČT Michal Hoskovec, mluvčí Okresní soudu Brno-venkov.

Pachateli hrozí až pět let vězení

Anonym hrozil soudu - bez komentáře (26. 2. 2010) (zdroj: ČT24)

Šestatřicetiletému muži hrozí za šíření poplašné zprávy až pět let vězení. Svým jednáním asi přišel o šanci získat dítě do péče, uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Objekt v brněnské Polní ulici, který je sídlem Městského soudu v Brně, soudu pro Brno-venkov a státního zastupitelství, musel být třikrát evakuován. Ani jednou pyrotechnici nálože nenašli.

Kriminalisté pak začali zjišťovat, která jednání se ve dny, kdy byly útoky ohlášeny, měla konat. Tak se dostali na stopu pachatele. Zjistili, že si vždy v den naplánovaného přelíčení zajel z Oslavan do sousedních Tetčic. Z veřejného telefonního automatu pak volal coby anonym na krizovou linku 112.

Další hrozba bombou

Právě v okamžiku, kdy soud měl rozhodovat o vazbě, pohrozil anonym opět bombou. Soudkyně tak musela o vzetí do vazby rozhodnout v cele předběžného zadržení v Příční ulici v Brně. Policisté nechtějí oba případy spojovat. Budovu soudu po čtvrté za několik posledních týdnů prohledali, ale nic nenašli. Soudní řízení byla přerušena.