Soud: Chyba v zákoně neznamená, že se nebude platit pojistné

Brno - Kvůli chybě v zákoně nemohla podle Nejvyššího správního soudu zaniknout povinnost platit pojistné na sociální zabezpečení. Stát tak zřejmě nebude vracet firmám miliardy za první polovinu roku 2007. Vyplývá to z dnešního rozhodnutí v případu firmy Ježek software. Soud ale zároveň kritizoval chaotickou a nepřehlednou práci českých zákonodárců.

Nejvyšší správní soud dnes zrušil verdikt liberecké pobočky Krajského soudu v Ústí nad Labem, který konstatoval, že firma Ježek software nemusí České správě sociálního pojištění pojistné platit.

Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu je klíčové, protože podle některých odhadů mohly firmy a radnice požadovat při vracení pojistného až sto miliard korun.

Marie Turková, soudkyně Nejvyššího správního soudu o zrušení verdiktu (zdroj: ČT24)

„V daném případě poukazem na zjištěnou legislativní chybu není možno dospět k závěru o přechodném zániku platební povinnosti k placení pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, neboť takový výklad by byl zcela mechanický,“ uvedl Nejvyšší správní soud v tiskové zprávě. Vyměřovací základ se podle soudu dal ve sporném období vyvodit z jiných ustanovení zákona.

Verdikt soudu vzešel z neveřejné porady soudu bez přítomnosti účastníků řízení, což jsou v tomto případě zástupci České správy sociálního zabezpečení a Ježek software.

Ministerstvo se za chybu omluvilo

Ze zákona při novelizaci v roce 2006 omylem vypadla pasáž, která definuje vyměřovací základ pojistného. V první polovině roku 2007 tak nebylo zcela jasné, jaká bude výše pojistného. Podle ministerstva práce a sociálních věcí ale vyměřovací základ vyplýval z kontextu. Drtivá většina firem chybu nezaznamenala a pojistné běžným způsobem zaplatila.

Ministerstvo práce a sociálních věcí se za chybu omluvilo a v poslední době apelovalo na firmy, organizace a samosprávy, aby o vrácení peněz nežádaly. Státnímu rozpočtu by to mohlo způsobit velké obtíže.