Policisté dostanou auto budoucnosti, připlatí jim kraj

Brno - Novou zbraň proti radikálům nebo rozzuřeným fanouškům brzy dostane jihomoravská policie. Dnes jí krajské zastupitelstvo odsouhlasilo dotaci tři miliony korun na speciální monitorovací vůz.

Vozidlo by mělo být nasazeno zejména na hromadné akce – tedy problematické sportovní zápasy, pochody radikálů nebo také například při důležitých politických akcích, jako byla například návštěva papeže v Brně.

Vozidlo bude vybavené hlavně nejmodernějším kamerovým systémem. „Výhodou tohoto velitelského monitorovacího vozidla bude určitě to, že je mobilní, to znamená, že se velitel s veškerou technikou dokáže velice rychle přesunout z bodu A do bodu B, může si monitorovat situaci z různých stran, z různých úhlů, bude mít výstupy i z vrtulníku,“ popsala hlavní výhody monitorovacího vozu mluvčí krajské policie Soňa Svobodová.

Auto by totiž mělo být vybavené kamerami a monitory, které budou bezdrátově propojené s kamerami vrtulníku. „Velitelé zásahu budou mít nejen přehled toho, co se děje v ohnisku té situace, ale budou také vidět a mít možnost monitorovat celou situaci ze vzduchu, budou mít i skvělé výstupy zvukové a řadu dalších možností analýz a sestřihů,“ doplnila Svobodová.

Součástí vybavení vozidla je radiový přenos, bezdrátový internet a další speciální monitorovací technika. Například se teď zvažuje, že součástí technologie bude monitorovací systém, který odhalí v davu osoby uložené v policejní databázi. Velitel zásahu navíc bude moci díky bezdrátovému připojení na internet, radiovým a dalším technologiím okamžitě vyhledávat informace nebo zjistit identifikaci kontrolovaného člověka.

Auto pomůže i při povodních

Speciální vůz se ale nebude využívat pouze pro čisté policejní akce, ale také pro krizový štáb v případě přírodních katastrof, jako jsou například povodně.

Podobné vozy už policie využívá například v Ústeckém nebo Libereckém kraji.