Valtice uvítají Salon vín, milovníci vína si přijdou na své

Valtice - Uspěla v nejprestižnější soutěži v České republice. A teď budou k ochutnání na zámku ve Valticích. Řeč je o stovce vín, která prošla rukama zkušených degustátorů a získala tu čest být součástí desátého ročníku Salonu vín. Kromě Valtic se letos poprvé v historii tato kolekce představí také v Praze a navíc společně s vyhlášením ocenění „Vinařství roku“.

Vše odstartuje už v pátek. „Slavnostní vyhlášení a předání diplomů proběhne v pátek, pro veřejnost se degustační expozice Salonu vín otevře v sobotu,“ informoval Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra.

Rekordní účast

Letos degustátoři vybírali z rekordních 520 vín z 96 vinařství. Medailí Salonu vín si může svá vína ozdobit 48 vinařů. Porotce letos nejvíce zaujal ročník 2008 a odrůdy Rulandského šedého a Ryzlinku vlašského. Z hlediska jakostních kategorií převažují pozdní sběry a výběry z hroznů.

Návštěvníky provede odborník

„Za nejúspěšnějšími víny se návštěvníci mohou vypravit do sklepních prostor Valtického zámku. Mohou si zde vybrat z několika degustačních programů a využít znalostí vyškoleného sommeliera,“ dodal Pavel Krška.

S výjimkou února je reprezentativní degustační expozice otevřena celoročně, a to od úterý do soboty, v turistickou sezonu také v neděli.