Ivančice dál přemýšlejí co s bentonitem: těžit, nebo ne?

Ivančice - Už 10 let rozděluje ivančickou radnici spor o bentonit - horninu, která se tam kdysi těžila, ale nedotěžila. Soukromá firma chce zbývající bentonit využít a městu za to nabízí několik milionů korun. Proti se ale staví místní obyvatelé a sepisují petici. Radní si proto po letech hádek chtějí nad věcí umýt ruce a nechávají prozkoumat, kolik bentonitu ještě zbývá, a pokud to půjde - ložisko vyškrtnout.

Bentonit je jílová hmota, která se využívá ve stavebnictví jako těsnící materiál a nebo se z něj vyrábí podestýlka pro domácí mazlíčky. Kolik ho zbývá v ivančickém ložisku se přesně neví. V každém případě je ale velkým lákadlem pro těžební společnost. Minulý rok za něj městu nabídla necelých 5 milionů korun.

Mají obavy o park

Co dál s bentonitem v Ivančicích? (zdroj: ČT24)

1700 obyvatel Ivančic a okolí ale sepsalo petici proti těžbě - v pořadí už druhou. „Pokud by se obnovila těžba, tak veškerá doprava by procházela přes už rekonstruovaný park. Nahoře nad parkem je i zahrádkářská osada, která by bohužel musela být zničena, je tam nádherný les a spousta chráněných druhů rostlin a živočichů,“ varoval Petr Husár z občanského sdružení Marsilka.

Radnice neví, co dělat

Vedení radnice, které se už deset let nedokáže shodnout, co je pro město výhodnější, jestli peníze, nebo park - zaplatí nový průzkum, který má zjistit, kolik bentonitu v ivančicích zbývá a jestli má vůbec smysl s ním ještě počítat. „V tuto chvíli už nemáme žádnou moc nebo páku, abychom rozhodovali o tom, zda se ložiško odepíše, nebo neodepíše. To jsou výhradně kompetence státní správy,“ konstatoval Jaroslav Pospíchal (KSČM), starosta Ivančic.

Zpráva geologů, která by mohla desetiletý spor ukončit, bude připravena do dvou měsíců.