Odbory: Stávka se odkládá, přípravy ale pokračují

Brno - Odboráři brněnského dopravního podniku (DPMB) pokračují v přípravách na stávku. Ta se ale nebude konat v pondělí, protože ji dopravní odbory v celé zemi odložily na čtvrtek 4. března. Stalo se tak po jednání, které trvalo od rána. Schůzku se rozhodli svolat po čtvrtečním setkání s premiérem Janem Fischerem. Vláda totiž na mimořádném jednání schválila návrh novely zákona o DPH, která ruší ustanovení ohledně zdanění zaměstnaneckých benefitů.

„Zástupci odborových organizací v dopravním podniku dnes vedení firmy oznámili, že koalice dopravních odborových svazů rozhodla o přeložení stávky z pondělí dne 1. 3. 2010 na čtvrtek 4. 3. 2010,“ konstatovala mluvčí DPMB Hana Pohanová. Pro cestující to znamená, že v pondělí se ohlášená stávka nekoná a doprava bude jezdit v plném rozsahu dle platných jízdních řádů, dodala.

Odboráři dopravních firem včetně Českých drah se rozhodli stávkovat kvůli změně zákona o DPH, ve kterém se počítá s vyšším zdaněním zaměstnaneckých výhod. Jde například o stravenky, vstupenky do divadel nebo bazénů.

Libor Weinstein, místopředseda odborů DPMB (zdroj: ČT24)

„V každém případě, pokud parlament nerozhodne v náš prospěch nebo ve prospěch všech zaměstnanců v celé republice, tak do stávky se 100% půjde,“ uvedl Libor Weinstein, místopředseda odborů brněnského dopravního podniku.
 
Vedle brněnského dopravního podniku se stávka v kraji měla dotknout i všech vlakových spojů. Ostatní autobusy měly jezdit podle běžných jízdních řádů. „Kraj už měl připravené náhradní řešení, aby aspoň část cestujících z vlaků přepravily autobusy, snad ho nebudeme potřebovat, ani ve čtvrtek,“ řekl jihomoravský radní Jaroslav Pospíšil (ODS).

Jestli stávka ve čtvrtek nakonec bude nebo ne, se rozhodne až ve středu. Cestující by si proto měli dopředu na internetu nebo u dopravců ověřit, jestli se do cíle bez problémů dostanou.