Spor brněnských taxikářů: Před nádražím bude asi dusno

Brno - Před hlavním nádražím v Brně bude v pondělí možná pořádně dusno. Kvůli sporům o lukrativní parkovací místa se zřejmě střetnou tamní taxikáři s řidiči firmy City Taxi. Majitel této společnosti si totiž místa před nádražím pronajal od městské části a lidově řečeno tak vypálil rybník asi třicítce ostatních taxikářů, kteří od pondělí nebudou mít kde stát.

Svoje místa jsou přitom prý připraveni hájit a majitel firmy City Taxi Kamil Pochylý zase hodlá svá místa obsadit.

Spory mezi taxikáři nejsou v republice nic nezvyklého. Doslova v bitky vyústily v Praze i v Olomouci. Teď se k podobné situaci schyluje i v Brně - a to přímo před brněnským nádražím. „Máme informace o tom, že 1. března tady dojde ke změně, my uvidíme, jak se celá situace vyvine, a v případě, že dojde k nějakým incidentům, tak se dostavíme na místo,“ řekla mluvčí městské policie Denisa Kapitančiková.

Měli se nás nejdříve zeptat

Čtyři místa pro vozidla taxislužby před hlavním nádražím byla prý 20 let veřejným stanovištěm. Místní taxikáři jsou přesvědčení, že se jich město mělo neprve zeptat, než je někomu pronajalo. A proti rohodnutí města, které firmě City Taxi Kamila Pochylého přiznala před nádražím monopolní postavení, se odvolali.

„Pro nás je to likvidační, protože nemáme jiný zdroj příjmů ani jiné možnosti, kde nakládat klienty. Nemáme vysílačky, pro nás by to bylo buď a nebo,“ popsal taxikář Richard Hornych.

Kamil Pochylý ze City Taxi je podle svého okolí rázný a tvrdý podnikatel a za místa zaplatil nájem 160 000 korun na rok. Úředníci sami se teď nedokážou shodnout na tom, jestli i přes odvolání ostatních taxikářů má Kamil Pochylý na místa nárok, nebo ne. „Já tam v pondělí přijdu, nemám žádný papír, že nemám nárok,“ konstatoval Pochylý.

Podle městské části Brno-střed by měli strážníci od pondělí z vyhrazených míst cizí auta odtáhnout, podle magistrátu zase až do rozhodnutí o odvolání mohou na místech stát všichni. A tak zatím neví ani samotná městská policie, na čí stranu se má v pondělí postavit.

Brněnští taxikáři bojují o místa před nádražím (zdroj: ČT24)