K vraždě v Třebíči došlo i z důvodu chybějící záchytky

Třebíč - Vinu na smrti muže z ostrahy třebíčského supermarketu z minulého týdne může mít i fakt, že město nemá svojí protialkoholní záchytku. Ve městě nikomu nechyběla 13 let, ale teď ji radní chtějí. Na její provoz ovšem nemají peníze a kraj jim pomoci odmítá. Bezdomovec Pavol Turták ubodal před týdnem 63letého muže z ostrahy třebíčského supermarketu. Byl opilý, plival na lidi a nadával. Policisté ho měli předtím, než zabíjel, na doporučení lékaře odvézt na záchytku do Jihlavy. Proč to neudělali, nyní vyšetřuje vlastní tým policie.

V třebíčské nemocnici byla záchytka do roku 1997. Od té doby vozí opilce strážníci i policisté do 40 km vzdálené Jihlavy. Někdy jedou i několikrát za noc – stojí to peníze a zdržuje od další práce. „Záchytku tady určitě potřebujeme,“ prohlásil starosta Třebíče Ivo Uher. Třebíčské radní rozhýbala od slov k činům až vražda. Teď říkají, že záchytka ve městě být musí. „Když vyvineme patřičný tlak na kraj Vysočina, sedneme k jednomu stolu, tak to snad dáme dohromady,“ řekl Uher.

Mluvčí kraje Vysočina Jitka Svatošová vidí situaci jinak. „Systém je prověřen praxí, spádovost funguje, nemáme důvod na tom cokoliv měnit,“ konstatovala Svatošová. Jihlavská záchytka praská ve švech. Jen loni tam přespalo 1078 opilců. Osmdesát procent zachycených ale 4000 korun za přespání vůbec nezaplatí.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)
Tabulka
Zdroj: ČT24
Vydáno pod