Déšť kazí začátek jarních prázdnin, pršet má i v dalších dnech

Brno - Deštivé počasí kazí školákům v Jihomoravském kraji začátek jarních prázdnin. Pršet bude i v dalších dnech. Koncem týdne se má podle meteorologů ochladit a znovu na kopcích nasněží. To potěší hlavně lyžaře. Sjezdovky na Vysočině a jihu Moravy jsou až na výjimky v provozu.

Odstavená sněhová děla, opuštěný vlek, prázdná sjezdovka. Kvůli náhlému oteplení ukončili sezonu například v Předklášteří u Tišnova.

Naproti tomu Olešnice na Blanensku, skiareály na Vysočině, ale také sjezdovky například ve Filipově údolí na Hodonínsku zvou na výborné lyžování. Sníh mají většinou přírodní a lyžovat se tam bude během celého prázdninového týdne. „Máme v průměru 70 centimetrů sněhu a budeme lyžovat ještě měsíc, malý déšť nás neodradí, protože máme upravenou sjezdovku, utlačený sníh, denně upravujeme, rolbujeme,“ popsal Jaroslav Stávek z Němčiček.

Déšť kazí lyžování, pršet bude i v dalších dnech (zdroj: ČT24)

Počasí v příštích dnech nicméně lyžařům moc nakloněné nebude. Teploty budou přes den až deset stupňů nad nulou a bude pršet. Ochlazení meteorologové čekají ve čtvrtek.

Provozovatelé skiareálů a sjezdovek na Vysočině i Moravě si letošní sezonu pochvalují. Věří, že jim počasí dovolí nechat vleky v provozu i po jarních prázdninách.

Sněhová pokrývka

Karasín - 50 cm, přírodní sníh
Olešnice - 70 cm, přírodní i technický sníh, 3 vleky v provozu
Filipov - 50 cm, přírodní i technický sníh
Němčičky - 70 cm, technický sníh, 2 vleky v provozu
Hodonín u Kunštátu - 30 cm, přírodní i technický sníh
Luka nad Jihlavou - 50 cm, přírodní i technický sníh
Velké Meziříčí (Fajtův kopec) - 70 cm, technický sníh