Slavná Slovanská epopej se možná vydá na tři měsíce do Japonska

Brno - Jedna z největších kulturních institucí Japonska NHK Promotions chce v roce 2012 na tři měsíce vystavit v tokijském Národním uměleckém centru všechna plátna Slovanské epopeje od Alfonse Muchy. Pokud Rada hlavního města Prahy zapůjčení děl schválí, bude to poprvé v dějinách Česka, kdy celý cyklus obřích pláten opustí hranice republiky. Informaci zveřejnil Český rozhlas Radiožurnál.

Proti vyvezení obrazů je ale malířův vnuk a správce Muchova odkazu John Mucha, který je připraven podniknout kroky, aby zapůjčení pláten zabránil.

Japonci za zápůjčku Česku slibují, že uhradí restauraci většiny obrazů z cyklu, zaplatí dopravu a výrobu speciálních transportních beden pro přepravu pláten, která mají rozměry až 6 x 8 metrů. Slovanskou epopej by opravoval český tým restaurátorů a konkrétně by se zaměřil na 12 obrazů, které opravu nutně potřebují. Podle neoficiálních informací by pojistná částka celého cyklu v tomto případě byla až 50 milionů eur (zhruba 1,3 miliardy korun.

Alfons Mucha daroval cyklus 20 pláten s náměty ze slovanské historie Praze s tím, že pro ně vystaví novou budovu. Muchův vnuk by novou galerii v Praze rád viděl do roku 2015. Pokud se tak nestane, připouští, že by mohl začít jednat i s jinými městy v Česku. Moravský Krumlov, v jehož zámku je epopej přes 45 let umístěna, má obrazy od Prahy půjčené. Praha smlouvu o výpůjčce už několikrát prodloužila.