Sníh roztává, zůstává špína, města uklízejí

Brno - Nastala změna a města už neřeší problém s horami sněhu, ale naopak s tím, že sníh už prakticky zmizel. Bílá nadílka, která nejen v Brně taje, odhaluje, co všechno se ve sněhu „schovalo“. Nejčastějším problémem jsou psí exkrementy.

Ještě před pár dny bylo vše pod bílou pokrývkou, ta je teď na ústupu. A v některých částech města není po sněhu už ani památky. Ale na psy se jen tak nezapomene. Tající sníh začíná odhalovat to, co tato zimní peřina téměř dva měsíce ukrývala.

Některé městské části v Brně se proto rozhodly do ulic vyslat své pracovníky, aby se pustili do úklidu. Starostové si ale stěžují, že náklady na úklid jsou vysoké. Například městská část Brno-střed eviduje téměř 3 tisíce psů. Na poplatcích vybere ročně zhruba 1 milion a 700 tisíc korun. „Ale samozřejmě výdaje na odstraňování exkrementů a vůbec na udržování čistoty jsou daleko vyšší,“ konstatoval starosta Libor Šťástka (ODS).

Roztávající sníh odhalil ještě víc psích nečistot (zdroj: ČT24)

Podle městských částí si většina pejskařů plete základní fakt. Poplatky za psa se totiž nerovnají úhradě za úklid. Podle úřadů se jedná čistě jen o daň. Shodují se v jednom – za exkrementy je zodpovědný majitel psa.

„Případů neukázněných pejskařů je každý měsíc neuvěřitelné množství, je to kolem 300 až 400 případů,“ vypočítala mluvčí městských strážníků Denisa Kapitančiková.

Ať tak nebo tak, pejskaře, které nepoužijí pytlík a po svém psovi neuklidí, může čekat pokuta až tisíc korun. Psí výkaly, které s ustupujícím sněhem hyzdí chodníky čím dál častěji, obtěžují obyvatele a trápí všechny městské části. Tající sníh je tak pro většinu radnic impulsem k vytažení košťat.