Vedení zlínské nemocnice dalo své funkce k dispozici

Zlín - Černé duše na výplatnicích a finanční ztráta při hospodaření možná připraví o posty stávající vedení Baťovy nemocnice. To dnes dalo své funkce k dispozici krajskému úřadu. Ředitel největšího zdravotnického zařízení v kraji a další dva členové představenstva chtějí podle svých slov odvrátit skandalizaci nemocnice. Rozhodně však popírají, že by vypláceli neexistující pracovníky a nebo způsobili svojí nedbalostí dvousetmilionovou ztrátu. Představitelé Zlínského kraje jejich návrh vzali na vědomí. A výběrové řízení začali skutečně připravovat.

Výběrové řízení na nového šéfa Krajské nemocnice Tomáše Bati potvrdil mluvčí krajského úřadu Milan Plesar. „Valná hromada nemocnice dnes krajské radní Haně Příleské uložila, aby připravila podmínky pro vyhlášení výběrového řízení a předložila je orgánům kraje,“ uvedl.

Hledání nového šéfa ale nebude jediným řešením patové situace. Na otázku po příčině současného stavu by měl podle opozičního krajského zastupitele Petra Gazdíka (hnutí Starostové a nezávislí) odpovědět především hloubkový audit. Ten má vyhodnotit ztrátu nemocnice, stav jejího účetnictví i účelnost vykázaných příjmů a výdajů zařízení, včetně personálních a mzdových otázek. Jak se kraj k návrhu postaví, zatím není jasné. Vždyť právě jeho zastupitelé nominovali do stávajícího vedení nemocnice své favority. „Představenstvu nemocnice valná hromada uložila, aby předložilo účetní závěrku za rok 2009,“ dodal mluvčí.

Ředitel nemocnice Petr Pšikal, který dal společně se dvěma dalšími členy představenstva své funkce k dispozici, veškerá obvinění stále popírá. Chce pouze odvrátit pokračování údajné skandalizace Baťovy nemocnice v médiích. „Jsou to lži a spekulace, které při vyšetřování budou vyvráceny. Už teď ale ohrožují důvěru pacientů, obchodních partnerů, zdravotních pojišťoven, Ministerstva zdravotnictví a ohrožují i případné dotace z evropských fondů,“ vysvětlil Pšikal situaci.

Kdy se výběrové řízení uskuteční, není jasné. Stejně jako není jasné, jestli se do případného výběrového řízení stávající vedení nemocnice přihlásí. „V tuto chvíli neznáme zadání výběrového řízení,“ dodad Pšikal. Valná hromada dnes také schválila změny v dozorčí radě krajské nemocnice. Primátorku Irenu Ondrovou, která na svůj post rezignovala, nahradil starosta Chropyně Radovan Macháček.