Údajnému lupiči Jelačovi hrozí za přepadení banky 12 let

Zlín - Dnešní soud s údajným lupičem Chorvatem Bornou Jelačou možná zítra také skončí. Podle obžaloby je totiž prokazatelné, že šestačtyřicetiletý muž, který má trvalé bydliště ve Zlíně, loni přepadl pobočku Komerční banky ve Zlíně-Malenovicích. Na obličej si měl dát masku a se zbraní v ruce donutil pokladní vydat přes půl milionu korun. Jelača veškerá obvinění odmítá, pokud jej ovšem soud uzná vinným, hrozí mu až dvanáctiletý trest.

Loupežné přepadení se odehrálo loni jedenáctého května. Zadlužený Jelača, se měl zamaskovat slunečními brýlemi, parukou a pro jistotu si tvář přelepil náplastí. „Pokladní předložil popsaný lístek papíru s textem, z kterého stačila pouze přečíst slova: toto je přepadení, nevolejte policii a nedávejte do peněz barvu,“ uvedl v obžalobě Foltýn.

Jelača u soudu jednoznačně tvrdil, že žádné přepadení nespáchal. V Komerční bance ve Zlíně podle své výpovědi skutečně v osudný den byl, ale rozhodně ne v inkriminované pobočce, kterou přepadl lupič. Jeho výpověď však zřejmě u soudu bude hrát malou roli. Jelaču totiž poznala při rekonstrukci celé události nejen vyděšená pokladní, ale i její kolegyně, kolem níž procházel, když z banky prchal.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

U soudu mu nejspíš nepomůže ani fakt, že je nezaměstnaný a podle svých slov dluží různým lidem téměř milion korun. Právě naopak. Dluh a počet věřitelů Jelačovi narostl, protože se vyhýbal splácení. Jeho bývalý obchodní partneři jej dokonce označili za podvodníka.