Brno - Chutě, vůně a lákadla pro oči. To je veletrh Salima, jehož 27. ročník právě dnes odstartoval. A je na co se těšit. Brněnské výstaviště zaplnili výrobci potravin, obchodníci a odborníci z potravinářských oborů. Letos se představí dokonce rekordních sedmnáct oficiálně přihlášených zemí z celého světa. Nově se k tradičním veletrhům přidal i veletrh obalů a obalových technologií Embax. Sedmdesát procent produktů obalového průmyslu je totiž využito právě v potravinářství. Pořadatelé tak umožnili představení celé potravinářské výroby a odbytu téměř pod jednou střechou.
Potravinářský veletrh Salima láká nejen na regionální pochoutky
„Největší prostor letos patří malým a středním firmám, které nabízejí nový a zajímavý sortiment, v němž je prvotní surovina zpracována s vyšší přidanou hodnotou,“ uvedla manažerka veletrhu Alena Křečková. Šanci zviditelnit se tak dostanou především regionální potraviny.
Možnost prezentovat výrobky oceněné v regionálních potravinářských soutěžích využilo pět krajů. Návštěvníci tak mohou ochutnat speciality z krajů Jihomoravského, Olomouckého, Zlínského, Libereckého a Jihočeského. „Letos chceme zviditelnit především regionální potraviny, které jsou z hlediska čerstvosti a často i chuti a kvality výbornou alternativou „masové“ produkce. Na Salimě je budou prezentovat jak samotné firmy, tak expozice jednotlivých krajů," vysvětlila záměry veletrhů jejich ředitelka Věra Menšíková.
Stejně jako v minulých letech, ani letos nebude chybět přehlídka biopotravin a ekologického zemědělství. Představí se například nízkoenergetické pekařské pece využívající alternativní paliva nebo netradiční sušené BIO ovoce proti chorobám. „Poprvé na Salimě proběhne prezentace a ochutnávka sýrů oceněných na 13. ročníku Celostátní přehlídky sýrů,“ prozradila Alena Křečková.
V rámci veletrhů proběhne také řada soutěží a mistrovství. Mladí kuchaři, cukráři a číšníci se utkají v celorepublikovém finále soutěže Gastro Junior Brno 2010. Milovníci kávy si přijdou na své při soutěži Barista roku 2010. „V patnáctiminutové soutěžní prezentaci soutěžící připraví čtyři espressa, čtyři cappuccina a čtyři další, volné kávové nápoje,“ dodala koordinátorka soutěže Petra Veselá. Vítěz tohoto mistrovství republiky v přípravě kávy postoupí na Mistrovství světa baristů v přípravě kávy v Londýně, ve dnech 23. – 25. června 2010.
I přes hospodářskou recesi pořadatelé očekávají kolem 35 000 odborných návštěvníků. Přehlídka potravinářství a přidružených oborů potrvá do 5. března 2010, kdy bude zpřístupněna laické veřejnosti.