Brněnská hvězdárna propaguje celosvětový projekt proti světelnému znečištění

Brno - Zapojit se do celosvětového internetového projektu Globe at Night a zmapovat tak světelné znečištění. To je cíl akce, do které se může zapojit kdokoliv na světě. Její propagace se ujala i Hvězdárna Mikuláše Koperníka v Brně, která se do akce sama hodlá zapojit. A ostatním nadčencům dává návod: Stačí se kdykoliv mezi 3. a 16. březnem podívat na souhvězdí Orion a pomocí jednoduchých map hvězdné oblohy určit, jak silně jednotlivé hvězdy souhvězdí září. Projekt se snaží upozornit na problematiku světelného znečištění, kdy velká města, nákupní střediska - lidské aglomerace - vytváří obrovské množství nadbytečného světla, které škodí lidem i přírodě. Situace je natolik kritická, že v rámci Evropy v podstatě není možné nalézt místo, kde by byla skutečná tma.

Celosvětová akce se snaží především upozornit na problematiku a zaujmout co nejvíce pozorovatelů. „Není potřeba žádné speciální vybavení, jelikož pozorování probíhá bez dalekohledů. Stačí vyjít pod hvězdnou oblohu a mít pěkné počasí,“ objasnil ředitel brněnské hvězdárny Jiří Dušek, který zaštítil akci v České republice. „Lidé mohou také od pondělí do pátku vždy v osm hodin navštívit hvězdárnu, kde budou mít komentovaný výklad,“ dodal. 

Akce probíhá již třetím rokem a v České republice je o ni velký zájem. Z celkem patnácti tisíc získaných měření jich několik stovek pochází právě od nás. Měření se letos má v plánu zúčastnit i amatérský astronom Zbyněk Fědor. „Okolo Nového Lískovce jsou lesy, centrum města je navíc schováno za Červeným kopcem, takže světelné znečištění nebylo tak znatelné do doby, než v Bohunicích postavili Campus Square. V tom okamžiku se situace zásadně zhoršila,“ vysvětlil Fědor.

Ředitel hvězdárny v Brně Jiří Dušek k projektu Globe at Night (zdroj: ČT24)

Veškeré výsledky si pozorovatelé mohou porovnat na stránkách projektu. Stejně tak mohou zjistit, jak se situace změnila v jejich regionu nebo bydlišti.