Vesnice a města řeší „zimní“ úrazy na obecních chodnících

Jižní Morava - Za desítky úrazů na chodnících, které mají letos poprvé ve své kompetenci obce, budou muset platit. Obzvláště po letošní kruté zimě, kdy napadlo hodně sněhu, jenž nebyly schopny včas odklidit. Ty, které se pojistily, problém nemají. Ty ostatní budou velmi pravděpodobně bolestné platit. Žádostí o náhradu škody za způsobené zraněnío odškodnění s koncem zimy přibývá. Nejvíce jich přitom evidují na jihu Moravy v Blansku a v městské části Brno-sever.

Zatímco ve Znojmě a Hodoníně se zraněných ozvalo jen několik v Blansku řeší hned 13 případů. „V loňském roce jsme také řešili tyto případy, ale bylo jich mnohem méně. Pokud se dobře pamatuji, tak asi pět, tedy polovina oproti letošku,“ vypočetla starostka Blanska Jaroslava Králová (ODS). Žádosti o odškodnění města předávají pojišťovnám.

Dosavadní počet žádostí o náhradu škody

Brno - Sever                     7

Brno - Slatina                   1

Brno - Bystrc                    2

Brno - Líšeň                     2

Brno - Vinohrady           žádná

Brno - Nový Lískovec         2

Blansko                         13

Břeclav               nepodařilo se zjistit

Hodonín                       žádná

Znojmo                           5

Vyškov                            6

Sedm poškozených se ozvalo i městské části Brno-sever. „Spravujeme asi 155 kilometrů chodníků a je pravda, že letošní zimu to bylo hodně náročné,“ vysvětlila Lucie Šustková, mluvčí Brna - severu.

Kolik lidí si skutečně na neupravených chodnících v zimě ublížilo, se jen těžko odhaduje. Podle zkušenosti starostů si většina lidí o odškdnění nepožádá. Ti, kteří tak ale nakonec učiní, musí prokázat, že se jim úraz skutečně stal na obecním chodníku.

„Těch cest je několik. Nejstandartnější je, že máte lékařskou zprávu, nebo nějaký dokument od záchranářů, nebo máte svědky,“ objasnil mluvčí České pojišťovny Václav Bálek, čím se řídí například Česká pojišťovna.

Jestli se všichni žadatelé dočkají odškodnění ještě není jasné. Pojišťovny totiž případy řeší až po ukončení léčby.