Policie dopadla i druhého muže vyhrožujícího bombou v justičním paláci

Brno - Policie dopadla muže, který před necelým týdnem ohlásil, že do justičního paláce v Brně umístil bombu. Kriminalisté museli okamžitě evakuovat 750 osob. Falešný poplach zaměstnal 60 policistů na několik hodin. Anonym se nechal inspirovat šestatřicetiletým Miroslavem z Oslavan, který chtěl oddálit verdikt soudu o svěření jeho dítěte do péče matky, a tak pohrozil bombou hned několikrát. Druhý pachatel měl mít v době „ohlášení bomby“ také řízení, na které se mu nechtělo, aby se jeho rodina nedozvěděla o jeho dluzích. Jeho dopadení trvalo rekordních dvacet hodin. Za bombovou výhrůžku muži hrozí až 5 let vězení. Zásah vyšel na několik set tisíc korun, které po něm může policie požadovat.

První z ohlašovatelů bomby, muž z Oslavan, letos nahlásil její uložení v novém justičním areálu v Brně celkem třikrát. Policie ho dopadla po jeho poslední anonymní hrozbě a soud měl právě před týdnem rozhodovat o jeho vzetí do vazby. Plánované odpolední jednání se ale neuskutečnilo, do justiční budovy tehdy přišlo další varování před bombovou náloží. Tentokrát přišlo od jiného muže. Pětatřicetiletého Brňana. Ve stejný den se totiž měl projednávat právě jeho případ. Před soud ho dohnaly jeho dluhy. „Chtěl zamezit soudnímu jednání, při kterém by se příbuzní právě o tom, jak dluhy nadělal, dozvěděli. Ironií osudu je, že se jeho příbuzní dostavili k jednání dřív a důvod předvolání se tedy stejně dozvěděli,“ uvedl Pavel Šváb z krajského policejního úřadu.

Policistům se však zoufalce podařilo dopadnout, a to dokonce v rekordně krátkém čase dvaceti hodin. Muž činu lituje a má skutečně proč. Ostudu neodvrátil a za přečin šíření poplašné zprávy mu hrozí 5 let za mřížemi. V případě, že dotčené instituce budou požadovat náhradu škody, budou jeho finanční poměry neutěšené ještě víc. „Rádi bychom upozornili na skutečnost, že byť jeden hloupý telefonát může mít závažné následky jak v pobytu za mřížemi, tak i ve finanční rovině,“ dodal Šváb.

Pavel Šváb, mluvčí policie ČR Brno (zdroj: ČT24)