Dohady kolem větrníků v Dukovanech pokračují

Dukovany - U jaderné elektrárny Dukovany na hranicích Vysočiny a Jihomoravského kraje se vyostřily spory o větrné elektrárny. Rada kraje Vysočina včera vyjádřila nesouhlas s větrným parkem a souhlasit s jeho budováním zřejmě nebude ani Jihomoravský kraj. Záměry investorů jsou ale jasné už od roku 2007. Mezi obcí Rešice a Horní Dubňany, které se záměrem souhlasily, má vyrůst deset větrníků vysokých 150 metrů.

Zbylé přiléhající obce z Vysočiny a samotný kraj ale se záměrem ostře nesouhlasí. "Nelíbí se to občanům, protože ty větrníky budou blízko. A je to další zábor okolí Dukovan, pokud se týká pohledu do přírody, vysvětlil své záporné stanovisko například starosta Dukovan Miloš Kudera.
„Je tam to riziko odletujícího ledu, je tam riziko hlukové zátěže a stroboskopický efekt,“ míní zase vysočinský radní Zdeněk Ryšavý (ČSSD).

Podle Dukovanských je navíc porušena vzájemná dohoda, že větrníky nevyrostou blíž něž jeden a půl kilometru od nesouhlasící obce. To porušují podle všeho jak Rešice, tak Horní Dubňany. obě obce přitom motivuje k souhlasu jediné. Peníze. Za jeden větrník mají od provozovatele dostávat víc jak 260 tisíc korun ročně. „To by bylo asi tak kolem 1,5 milionu ročně pro obec,“ vysvětlil místostarosta Rešic Pavel Grasgruber (nestr.). A starosta Dubňan dodává: „To jsou dobré finance, schválili jsme to a když je něco schváleno, nemůžete to jen tak měnit.“

Reportáž Anety Hronové (zdroj: ČT24)

První z elektráren už dva měsíce stojí. O dalších právě v těchto dnech rozhodují úředníci Jihomoravského kraje. Investoři věří, že jejich záměr schválí. „Nepředpokládám, že náš kraj by k tomu vydával kladné stanovisko,“ míní náměstkyně hejtmana Jihomoravského kraje Anna Procházková (ODS). Konečné slovo padne až na základě výsledku posuzování vlivu stavby na životní prostředí.