Brněnský Lunapark nabídne hostům kaváren autorské divadlo

Brno - Vychutnat si divadelní představení v klidu u kávy. Taková je myšlenka nového festivalu Brněnský Lunapark. V několika kavárnách v centru města teď můžete narazit na desítku nezávislých divadel bez stálé scény. A že právě v těchto souborech vznikají velmi kvalitní představení chtějí divadelníci dokázat nabitým dvouměsíčním programem.

Prostor mezi stolečky v kavárně v následujících dvou měsících vymění za prkna, která znamenají svět. To vše pod heslem: když nejde hora k Mohamedovi, musí jít Mohamed k hoře. Tímto pořekadlem se řídí mladí divadelníci v čele s autory projektu „Brněnského Lunaparku“  Pavlem Baďurou a Viktorem Pantůčkem.

„V devíti brněnských kavárnách se představí osm divadelních souborů a dvaceti hudebními představeními. Bude se hrát v kavárnách Alfa, Trojka, Spolek, či Mezanino,“ uvedla organizátorka festivalu a studentka filozofické fakulty Masarykovy univerzity Kateřina Eichlerová. V kavárně Trojka se tak například se svým Jukeboxem představili mezi prvními divadelní amatéři ze sdružení Služebníci Lorda Alfréda.

Reportáž Lei Surovcové (zdroj: ČT24)

Hlavním požadavkem organizátorů z katedry hudební vědy brněnské filozofické fakulty bylo, aby šlo vždy o autorské divadlo. „Budeme hrát ve kavárně Spolek takzvanou “Tlak-šou„. Je to improvizace na téma voleb a doufáme, že přijde řada zajímavých hostů,“ doufá Václav Dvořák, šéf Absolutního divadla.

Každý soubor bude mít možnost vystoupit třikrát. Pokud budou mít diváci o festival zájem,  divadlo ke kávě by se mohlo podle organizátorů v budoucnu konat po celý rok. Brněnský Lunapark nabídne vždy zdarma 29 divadelních večerů, letos do konce dubna.