Biolihová stanice u Hustopečí končí, je v insolvenci

Hustopeče - Obrovská továrna na biolíh v průmyslové zóně za Hustopečemi měla podle plánu firmy Korfil vyrábět z obilí ekologický líh do motorů. Před rokem se ale těsně před jejím dokončením práce zastavily a znovu se už nerozjely. Teď už je jasné, že firma Korfil, která za fabriku proinvestovala jednu miliardu korun už projekt ani nedokončí. Před pár dny ji krajský soud poslal do konkurzu kvůli stamilionovým dluhům a konkurzní správce se má pokusit rozestavěnou továrnu prodat.

Továrna na biolíh v průmyslové zóně v Hustopečích sice zvenčí vypadá jako téměř hotová, ale je vlastně jen skořápka. Uvnitř totiž stále chybí to nejdůležitější, technologie. Před čtyřmi lety slibovala firma Korfil, která přišla s projektem na ekologickou továrnu, že zaměstná místní obyvatele a hlavně, že uživí všechny zemědělce, kteří pěstují obilí v okruhu nejméně třiceti kilometrů. Branami továrny mezi Šakvicemi a Hustopečemi mělo každý den projet bezmála padesát vagonů obilí a kukuřice. „V Hustopečích by měl vyrůst závod na výrobu bioethanolu s kapacitou 400 000 hektolitrů ročně, to znamená, že tento závod zpracuje každoročně cirka 120 000 tun obilí,“ sliboval už v roce 2004 Ivo Filla, majitel firmy Korfil.

Všechno vypadalo slibně, v roce 2007 se začalo stavět a v roce 2008 se mělo začít vyrábět. Jenže vyšlo najevo, že firma Korfil sice stavěla, nikomu za odvedenou práci ovšem nezaplatila. Asi osmdesát věřitelů se obrátilo na soud.  „Ty závazky dosáhly téměř miliardy korun, zjednodušeně by tedy bylo možné říct, že dlužník postavil část závodu za cizí peníze,“ vysvětlil Jan Kozák, soudce Krajského soudu v Brně.

Firma Korfil má od začátku března 2009 nad sebou soudem dosazeného insolvenčního správce Michala Zámečníka. Vedení firmy i Michal Zámečník zpočátku věřili, že se projekt ještě podaří vzkřísit. Přes rok se majitel firmy Ivo Filla snažil prosadit takzvaný reorganizační plán neboli plán na záchranu firmy pod dozorem věřitelů. Problémů nedostavěné továrny si mezitím začali všímat obyvatelé okolí.

Jan Kozák, soudce Krajského soudu v Brně o biolíhové stanici (zdroj: ČT24)

„Místní počítali s tím, že tam budou mít práci. Důvod byl jasný, nezaměstnanost je tu jako všude,“ vysvětlil obavy obyvatel sousedních Šakvic. Soukromý zemědělec Zdeněk Jakubík se zase vyslovil za všechny pěstitele obilovin z okolí: „Věnuji se jenom výrobě obilovin, to znamená pšenice a kukuřice. A dneska kvůli tomu, že dobytek pomalu mizí, tak krmivová základna je omezená. Počítal jsem, že všechno půjde tam.“

Stejně tak je z vývoje v hustopečské průmyslové zóně zklamaný i starosta Hustopečí Luboš Kuchynka: „Určitě je to zklamání z pohledu pracovních sil, které se tu mohly umístit. Vzhledem k probíhající krizi a zvyšující se nezaměstnanosti je to nepříjemné.“

Po roce vyjednávání o reorganizačním plánu ale Ivo Filla nakonec věřitele nepřesvědčil a krajský soud před pár dny rozhodl, že celý případ ukončí. Firmu dal do konkurzu. Konkurzní správce by teď měl získat peníze pro věřitele prodejem rozestavěné fabriky.

Rozhodnutí soudu bylo překvapením i pro starostu Hustopečí, kterého Ivo Filla do poslední chvíle ujišťoval, že má vše pevně v rukou. „Podle informací majitele firmy to vypadalo, že po tom roce se situace zlepší a že se začne znovu s dokončením továrny. Otázka je, jestli to pro město a pro region nebude lepší, když se ta věc rozetne,“ dodal starosta Kuchynka. Najít v dnešní době investora, který zaplatí alespoň miliardu za stávají továrnu a dalších 600 milionů korun přihodí na technologie, zřejmě nebude tak jednoduché.

Vydáno pod