Brněnský Heiko dostane nový výběh

Brno – Opičák Heiko, kterému se již dvakrát podařilo uprchnout svým chovatelům, se brzy vrátí do svého výběhu. Po jeho posledním útěku loni v říjnu se ho brněnská zoo nejdřív chtěla zbavit. Brňané se ale za populární zvíře postavili. V dalších výletech by teď měl Heikovi snad zabránit upravený výběh. Jeho fanoušci na něj dokonce přispěli.

Poprvé se Heiko vydal za dobrodružstvím za branami brněnské zoo v září 2007. Jeho tuláckou výpravu ukončila až rána z narkotizační pušky. To ale toulavého opičáka neodradilo. O dva roky později, loni v říjnu, překonal nové elektrické zábrany. Zpátky domů ho přilákal až hlad.

Brňané stěhování nedopustili

Po manévrech, které opět zabraly ošetřovatelům a policii několik dní, řeklo vedení zoologické zahrady dost a Heiko měl jít jinam. Když se to ale obyvatelé moravské metropole dozvěděli, spontánně se rozhodli stěhování zabránit. „Dostal jsem celou řadu pošty a mailů, které mě žádaly, aby tady Heiko zůstal, tak jsem se nechal přemluvit,“ vzpomíná ředitel zoo Martin Hovorka.

Domov Heika a dalších dvou opičích samců, kteří zatím čekají v náhradní ubikaci, ale potřeboval upravit. Plot výběhu je tak nyní o metr vyšší, přibyly další ohradníky a elektrické zábrany. Zmizet ještě musí některé stromy. To vše bude zoo stát tři čtvrtě milionu korun, na kterých se podíleli dokonce i Heikovi fanoušci. Pomocí placených SMS zpráv vybrali celkem 25 tisíc korun.

Zoo slavnostně otevře upravený výběh asi za 14 dní. Podle ošetřovatelů ale útěkáři Heikovi v dalších výpravách za svobodou ani nová opatření zřejmě nezabrání. Na potřebné úpravy za desítky milionů jako například betonový příkop ale brněnská zoo nemá peníze. V létě proto přibudou ve výběhu opičí samice. Vedení zoo doufá, že ty už Heika doma udrží.