Milovníci kávy dnes spěchali na brněnské výstaviště

Brno - Na tento den čekali mnozí milovníci kávy - na brněnském výstavišti se v rámci veletrhu Salima koná finále soutěže baristů. Tedy těch, kteří umějí připravit nejlepší kávu - nejen pro pověstný mlsný jazýček, ale i pro oko fajnšmekra. Ze semifinálových kol postoupilo šest finalistů. Na těch dnes je, aby přesvědčili během patnácti minut mezinárodní porotu, že umějí připravit to nejlahodnější espresso, capuccino a čtyři další kávové nápoje podle svého vlastního uvážení a fantazie.

Základním kritériem je jistě chuť. Soutěžící jsou ale hodnoceni i podle dalších kritérií. Posuzovat budou i celkový dojem z přípravy, způsob servírování. Svou roli hraje i osobnost baristy, který vám chuť kávy může zpříjemnit - nebo také ne. I proto se soutěž jmenuje právě Barista roku. Její vítěz přímo postupí na Mistrovství světa baristů - World barista championship, který se bude konat 23. - 25. června 2010 v Londýně. Jde proto o hodně.

Aktuální jméno vítězky: Tereza Balá

Dvaadvacetiletá Tereza Balá z Prahy se dnes krátce po patnácté hodině nakonec stala vítězkou soutěže Barista roku. Právě ona tak postupuje na Mistrovství světa baristů - World barista championship, který se bude konat 23. - 25. června 2010 v Londýně.

Semifinálové kolo soutěže Barista roku 2010 (zdroj: ČT24)