Podvodníci vylákali na údajnou charitu pro Haiti tisíce korun

Brno - Muži z Brněnska se neštítili zneužít humanitární katastrofy na Haiti k vlastnímu obohacení. Dva 21letí mladíci minulý týden přesvědčili svého o rok mladšího kumpána, aby obcházel centrum Brna a vybíral peníze od kolemjdoucích na pomoc pro zemětřesením ztižené Haiti. Vybavili ho pro tento účel vyrobenou pokladničkou humanitární organizace Adra růžové barvy s motivy květin a ošatkou se smajlíky, které starší muži nakoupili na vietnamské tržnici.

Podle prvních informací to vypadá, že samotný výběrčí peněz o podvodu nevěděl a skutečně věřil, že vybírá peníze od kolemjdoucích na humanitární pomoc. S pokladničkou na krku takto obcházel centrum Brna několik dní a od méně všímavých lidí vybral několik tisíc korun. „Už na první pohled to vypadalo, že není všechno v pořádku. Logo Adry bylo amatérsky vytištěné přímo z internetu. Jeden z kolemjdoucích důrazně upozornil výběrčího peněz na značné nedostatky amatérské sbírky. Ten se pak sám šel ohlásit strážníkům,“ vysvětluje mluvčí brněnské policie Pavel Šváb, jak případ vyšel najevo. Strážníci předali celou kauzu Policii ČR a pak vše už nabralo rychlý spád.

Ironií osudu si ten samý den sjednali organizátoři schůzku pro předání denního výdělku přímo před budovou krajského policejního ředitelství na Kounicově ulici v Brně. Policisté si tak pro výtečníky ani nemuseli jezdit. Okamžitě, jakmile organizátoři vystoupili z trolejbusu, jim na rameno doslova a do písmene dopadla ruka zákona. Při výslechu pak dva hlavní organizátoři akce tvrdili, že si chtěli z výběrčího příspěvků pouze vystřelit a jejich o rok mladší kumpán jen žert nepochopil. „Dokonce  se snažili spláchnout klíče od pokladničky do záchodu,“ popsal s úsměvem Pavel Šváb chování mladých podvodníků. Veškeré zajištěné věci, včetně klíčů a drobných v pokladničce, teď putují společně se všemi třemi mladíky do správního řízení. Tam se budou zodpovídat z přestupku.

Policejní mluvčí Pavel Šváb k případu (zdroj: ČT24)