Jižní Morava se potýká s poklesem zásob podzemní vody

Jižní Morava - Na jižní Moravě se snižují zásoby podzemní vody. Obce se tak přestávají spoléhat na vlastní studny a začínají řešit, jak se k vodovodům vůbec připojí a kde na to vezmou peníze. Při srovnání vlastních zásob vody je na tom jižní Morava výrazně hůř než například Vysočina nebo Pardubický kraj.

Vodní zdroje v kraji klesají kvůli často kontaminovaným horninám, teplejšímu klimatu a nižším srážkám. Zejména pro menší obce se teď tato situace stává jedním z hlavních témat. Začínají se naplno připravovat na napojení k jiným zdrojům pitné vody. „Obce nás žádají o spolupráci o zásobení pitnou vodou cisternami, takže skutečně sledujeme trend poklesu hladin podzemních vod a zásob podzemních vod,“ řekla Anna Hubáčková z Odboru životního prostředí JMK. Typickým příkladem je obec Černvír. Vodu ve studních mohou tamní obyvatelé často použít pouze na zalévání. Část lidí se proto už napojila na brněnský vodovod, další začnou na novém propojení pracovat.

Přehrada Vír je klíčová
  
Jednou z klíčových zásobáren vody pro kraj je přehrada Vír na Vysočině. Celé Brno potom pije díky vodní nádrži Březová v Pardubickém kraji, kde jsou na rozdíl od Brněnska horniny tvořeny křídlovými pískovci. Na situaci, která do budoucna předjímá, že podzemí jižní Moravy kvalitní vodu už skoro nebude poskytovat, se chystá krajský úřad. Podle plánu už obce začal informovat o tom, kdy by měly začít stavět vodovody a také, jak si zajistit peníze. Celý kraj bude stát řešení problému zhruba miliardu.