Případ zříceného zimního stadionu v Humpolci stále nekončí

Humpolec – Večer 10. února 2006 se pod tíhou sněhu zřítilo zakrytí zimního stadionu v Humpolci a peníze za škodu jsou stále v nedohlednu. Firma, která je za to podle obžaloby odpovědná, už totiž neexistuje. Její majitelé přitom se svou činností neskončili a pod hlavičkou nové firmy dál staví podobná zařízení. Tělovýchovná jednota Jiskra Humpolec nyní hodlá žalovat i likvidátora, který zánik jejich původní společnosti umožnil. Město muselo vybudovat nový stadion z veřejných peněz. Policejní vyšetřování i následné dokazování u soudu vinu soukromé stavební společnosti za zřícení stadionu potvrdilo.

Hala v únoru 2006 připomínala zmačkanou plechovku, jen zázrakem se při zřícení celé konstrukce nikdo nezranil. Podle soudního znalce na vině nebyla sněhem nadměrně zatížená střecha, chybu měla udělat stavební firma Building Centrum Hradec Králové. Tělovýchovná jednota se s ní soudí, jenže teď už nemá s kým, firma totiž na konci roku 2009 zanikla. „Nedovedu pochopit, jak je možné, že firma, která je zatížená majetkovou žalobou, může být vymazána z obchodního rejstříku,“ uvedl starosta Humpolce Jiří Kučera (ODS). Předseda TJ Jiskra Humpolec Jiří Šimek doplnil: „Celou tu dobu jsme proti firmě uplatňovali žalobu, to likvidátor jistě věděl.“

Spolumajitelé zaniklé firmy Building Centrum František Karásek a Jiří Dražka dnes podnikají ve stejném oboru pod hlavičkou firmy KONSTRUKT. Dále zastřešují zimní stadiony, odpovědnost za pád haly necítí a vyjadřovat se k němu nechtějí. „Vyjadřovat se k tomu nebudu, po telefonu se takové věci neřeší,“ prohlásil jednatel firmy KONSTRUKT Jiří Dražka. Předseda humpoleckého oddílu ledního hokeje Jiří Hynek neskrývá zklamání: „Je neštěstí, že lidé, kteří to způsobili, fungují dál. Mají svoje další firmy a staví stále další a další objekty.“

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Novou halu postavilo město za 14 milionů korun z veřejných peněz. Tělovýchovná jednota vyčísluje škodu asi na 18 milionů a chce podat žalobu na likvidátora, který umožnil zánik společnosti. „Zatím nevidíme jinou možnost, než pokračovat podáním žaloby,“ vysvětlil Jiří Šimek.

Představitelé TJ Jiskra věří, že se jejich právníkům podaří dohnat ke zodpovědnosti alespoň majitele dnes už zaniklé společnosti.

Večer 10. února 2006 se zřítilo zakrytí zimního stadionu v Humpolci.
Zdroj: ČT24