Ombudsman zkoumal podivný sňatek ve znojemské nemocnici, svatba se podle něj konat neměla

Znojmo - Do mediálně známého případů podivné znojemské svatby se vložil ombudsman. Zkoumal zda byl uzavřený sňatek mezi o dvanáct let mladší Janou Krčmářovou a těžce nemocným Stanislavem Ganzwhohlerm, který do 24 hodin po svatbě zemřel, v pořádku. Závěr odmubsmana: chybovali úřednici. Neověřili si před sňatkem zdravotní stav snoubence.

Chybějící rodný list, nezvyklý podpis a špatný zdravotní stav Stanislava Ganzwohla vedly potomky zemřelého muže k podání stížnosti k veřejnému ochránci práv na nezvyklou svatbu svého otce, na kterou ani nebyli pozváni. Stanislav Ganzwohl mladší a Jitka Buceta byli v době úmrtí tatínka v zahraničí. Když se vrátili kvůli pohřbu, zjistili, že se otec před smrtí ještě stihnul oženit, aniž by o svatbě kdykoliv předtím mluvil.

„Mne zarazilo, že když je někdo opravdu vážně nemocný, má vážnou nemoc, která je mozkového charakteru, tak není žádný problém uzavřít sňatek, což je právní akt,“ podivuje se syn Stanislav Ganzwhol.

Svatba se odehrála před rokem a půl tady ve znojemské nemocnici, kde byl Stanislav Ganzwohl už delší dobu hospitalizován. Noc před sňatkem prodělal mozkovou mrtvici a podle lékařských zpráv byl v komatu. Přesto podle úředníků 1. srpna dopoledne řekl své ano.

Nepochybili jsme, tvrdí radnice

„Pan Ganzwohl byl ve stavu, který podle mě i podle matrikářky se mohl ten svatební akt realizovat. On reagoval na nás, splnil normu, která je předepsaná zákonem, proto aby byl svatební obřad legitimní,“ říká oddávající místostarosta Pavel Balík (KDU - ČSL). 

S tím ale ochránce práv nesouhlasí. Podle něj se měl místostarosta Znojma a matrikářka informovat ještě před obřadem na zdravotní stav pacienta a od lékařů chtít potvrzení o jeho způsobilosti. Bez něj úředníci za žádnou cenu pár oddat neměli.

Mluvčí městského úřadu ve Znojmě Denisa Šipošová ale oponuje: „Z naší strany k pochybení nedošlo a ke stejnému závěru dospěl i nadřízený správní orgán, kterým je Jihomoravský kraj.“

Rodině Ganzwohlových tak nezbývá nic jiného než se pro rozřešení sporu, zda úředníci opravdu chybovali a svatba otce je neplatná, obrátit na soud. Ombudsmanovo konstatování totiž nemá žádnou právní váhu.