Obyvatelé Jaroslavic se po 20 letech dostanou do Rakouska důstojně

Jaroslavice (Znojemsko) - Obyvatelé Jaroslavic na Znojemsku se po dvaceti letech konečně budou moci důstojně dostat do Rakouska. Dvě silnice, které jejich obec se sousedními obcemi za hranicemi spojují, jsou v katastrofálním stavu, už letos se ale dočkají úplné opravy. Těší se hlavně ti, kdo do Rakouska pravidelně jezdí za prací.

Samá díra, samý výmol, tak vypadá nejbližší spojení Jaroslavic s nedalekým Seefeldem-Kadolzem a Zwingendorfem. I když je to jenom pár kilometrů, někdy se trasa musí objíždět až přes vzdálený Hevlín. Denní realita desítek lidí z Jaroslavic a okolí, kteří v obcích na rakouské straně hranice pracují. Letos se ale všechno změní. Dvě silnice, které obě země spojují, se dočkají velké opravy. Z evropských fondů se na ně konečně podařilo sehnat peníze.

„Výhoda bude hlavně v tom, že bude opravený nový povrch a lidi si nebudou ničit auta. Ta komunikace  opravu nutně potřebuje,“ říká starosta Jaroslavic Petr Zálešák (ČSSD).
 
Jaroslavice a jejich rakouští sousedi se navíc často a rádi setkávají a opravené silnice mají jejich vzájemné kontakty ještě upevnit. Stavět se začne už v květnu. Dvě nové silnice do Rakouska tak dostanou Jaroslavice nejspíš ještě letos. Jejich stavba přijde na 30 milionů korun.