Muzeum romské kultury připomnělo transport do koncentračního tábora

Brno – Rozkaz říšského ministra vnitra a vůdce SS Heinricha Himmlera se stal před 67 lety spouštěcím mechanismem hrůzných událostí. 7. března 1943 byl z Brna vypraven první transport protektorátních Romů do vyhlazovacího tábora Osvětim – Birkenau.

Hned první den bylo do Osvětimi převezeno přes tisíc Romů, většina z nich nepřežila. Cesta do vyhlazovacího tábora čekala v protektorátu Čechy a Morava celkem šest a půl tisíce romských mužů, žen a dětí.

Muzeum romské kultury si tento smutný den každoročně připomíná. Také dnes položili účastníci vzpomínkového aktu kytice u pamětní desky v muzeu. Součástí piety byly také proslovy hostů a hudební vystoupení.

Michal Schuster, historik Muzea romské kultury (zdroj: ČT24)

Pietní akt má vyjádřit naději, že podobné události se už nebudou opakovat. Památník romského holocaustu by měl také vyrůst v místě bývalého sběrného tábora v Hodoníně u Kunštátu, kde byli i brněnští Romové při transportech shromažďováni. Za tímto účelem totiž, po měsících průtahů, v prosinci areál Žalov odkoupilo Ministerstvo školství ČR. Do té doby místo fungovalo jako rekreační středisko.