Zloděj ze Znojemska si oblíbil fábie

Brno - Devětatřicetiletý zloděj řádil od března do prosince loňského roku hlavně na brněnských parkovištích. Krást osobní auta se ale vydal i do Prahy nebo do sousedního Rakouska. Muž si vybíral hlavně auta značky Škoda Fábie. „Zřejmě v tom hrál roli zájem na trhu,“ vysvětlil vrchní komisař jihomoravského policejního ředitelství Roman Idrný.

Největším úlovkem byl pro zloděje vůz značky Nissan v hodnotě 650 000 korun, který se mu podařilo odcizit právě v Rakousku. Celkem ukradl osmnáct osobních aut, pětkrát se o to pokusil neúspěšně. „Z toho se podařilo zajistit tři vozidla v celku, z ostatních zůstaly pouze náhradní díly, které už nemůžou majitelé aut nijak použít,“ řekl Idrný. Škody zatím kriminalisté vyčíslili na zhruba pět milionů korun.

Pachatel si vypracoval vlastní postup

Kriminalista Roman Idrný o pachateli (zdroj: ČT24)

Muž pracoval metodou, s jakou se jihomoravská policie v případech krádeží aut setkala poprvé. Navrtáním dveří. Muž navrtával auta nad zámkem, nečastěji na straně řidiče. Pomocí vyvrtaného otvoru se dostal k samotnému zámku, který pak už snadno otevřel. Zručný zloděj ve většině případů auta rozebíral a části rozprodával u nás i do zahraničí. Využíval k tomu garáže a dílny ve Znojmě, v Hrušovanech nad Jevišovkou i v Brně. Kriminalisté tady při domovních prohlídkách našli množství náhradních dílů jako sedadla, motory, karoserie a další vybavení. Podle nich je možné, že muž nepracoval sám, případné komplice ale policie stále vyšetřuje.

Muž byl v minulosti už několikrát trestaný, za krádeže aut ho odsoudili i v Rakousku. V současné chvíli ho policie vyšetřuje ve vazbě. Hrozí mu až osm let vězení.