Primátor Onderka: Ministrem být nechci

Brno- Zatímco hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek nepopřel, že by se po případném vítězství sociální demokracie stal ministrem zemědělství, primátor Brna Roman Onderka v rozhovoru pro Českou televizi prohlásil, že i přes jeho post ve stínové vládě na místo ministra dopravy kandidovat nechce. Prioritou je pro něj získat opět důvěru jako primátor a zůstat v Brně.

Jste stínový ministr dopravy. V případě, že by ČSSD po květnových volbách sestavovala vládu, budete chtít působit ve vládě jako ministr dopravy?

Jsou zde dva předpoklady, kterými se řídím. Za prvé nemám ve zvyku porcovat zvěř ještě před tím, než je ulovena. Za druhé jsem prohlásil a dlouhodobě prohlašuji, že pokud dostanu ve městě Brně v ČSSD důvěru a kandidaturu na post primátora v letošních říjnových komunálních volbách, je to pro mě natolik silná výzva, že pro mne není jiná volba nebo jiný výběr. Nemám ve zvyku měnit svá rozhodnutí. Z tohoto pohledu jsem tuto důvěru opravdu obdržel, poměrně silný mandát ČSSD v Brně a proto budu kandidovat ve městě Brně na podzim v komunálních volbách na post primátora. Budu se ucházet o podporu všech Brňanů, všech voličů.

Když tedy nemáte zájem o post ministra, je vůbec účelné setrvat v takzvané stínové vládě?

Je potřeba si velice jasně definovat, co a kdo je vlastně stínový ministr a to z ohledu toho, že jsou to osobnosti jednotlivých politických subjektů, které připomínkují záležitosti dotýkající se dané odbornosti. V mém případě týkající se dopravy. Je to samozřejmě možnost připomínkovat veškeré názory stávajících ministrů dopravy, kteří momentálně tento post zastávají. Je to možnost prezentovat názory a vize v této dané odbornosti dané politické strany. Na tom se nic nemění.