Savoy i po dvou letech bez nápravy

Brno - Přesně před dvěma lety měnila svou tvář jedna z nejvýraznějších a zároveň nejzanedbanějších památek v centru Brna, bývalý obchodní dům Výběr, ještě dříve kavárna Savoy. Památkáři křičeli na poplach - noví majitelé poškodili spoustu cenných historických prvků a na funkcionalistický skvost namontovali hliníková okna a ve dvoře klimatizaci. Magistrát i stavební úřad za to podnikatelům udělily pokutu, podle památkářů je ale její výše směšná. Nápravu přitom nesjednal nikdo.

Deset tisíc od magistrátu a dvacet od stavebního úřadu. Pokuty, které museli majitelé nové kavárny Savoy zaplatit za její rekonstrukci, o které památkáři dodnes říkají, že dům nenávratně poničila. Hliníková okna, nové omítky v interiérech, klimatizace vedená po zdi ve dvoře a mnoho dalších oprav podle nich znamenají v Savoyi konec funkcionalismu.

Kavárna dnes prosperuje, je hojně navštěvovaná, k nápravě chyb udělaných při přestavbě se majitelé nechystají. Tvrdí, že udělali všechno, co dostali od úřadů uloženo. Na jejich straně je i brněnský magistrát. Ten sice nesouhlasí s tím, jak majitelé opravy provedli, na druhou stranu ale oceňuje, že dříve se rozpadající dům teď žije a slouží původním účelům, ke kterým byl za první republiky postaven.