Brno stále nemá koncepci zdravotnictví

Brno - Přijetí brněnské koncepce zdravotnictví bude zřejmě běh na daleko delší trať než politici původně očekávali. Materiál, který připravil náměstek primátora Daniel Rychnovský, dnes zastupitelstvo, stejně jako včera rada, jen vzalo na vědomí. Náměstek ji teď bude muset rozpracovat do konkrétních kroků.

Jakým směrem se má ubírat brněnské zdravotnictví? Na to měla odpovědět koncepce náměstka Daniela Rychnovského. Zadrhla se ale už v koalici, třecím bodem se staly dvě brněnské polikliniky a tedy otázka, jestli je prodat úplně, nebo privatizovat jen lékařské praxe a budovy opravit za městské peníze. „To jsou částky které se blíží k miliardě, tedy stovky miliónů. Koncepce musí také jasně definovat, jakým způsobem chce z rozpočtu města podporovat tato zdravotnická zařízení,“ vysvětluje některé sporné body primátor Roman Onderka (ČSSD).

A i když se radní města shodli například na tom, že úrazová nemocnice  se stane záložním traumacentrem, koncepci jako celek včera pouze vzali na vědomí. Stejně tak dnes učinilo i zastupitelstvo. Daniel Rychnovský (KDU-ČSL), ale odmítá, že by to pro něj byl neúspěch „Nejsem zklamán, protože zdravotnictví, to je vždycky politikum. Změny ve zdravotnictví se musí dělat opatrně a nemůžou se dělat tesařsky,“ uvedl.

Daniel Rychnovský (KDU-ČSL): náměstek primátora (zdroj: ČT24)

Koncepci zdravotnictví dnes příliš příznivě nepřijali ani opoziční zastupitelé. „Myslíme si, že to není žádná koncepce, je to pouze konstatování současného stavu, bez jakéhokoliv řešení do budoucnosti,“ řekla zastupitelka za ODS Jana Bohuňovská.

Koncepce se tak náměstkovi drolí pod rukama. Rada mu uložila, aby jednotlivé kroky konkrétně rozpracoval.  Rada i zastupitelstvo je potom budou zřejmě schvalovat postupně.

Vydáno pod