Kde jsou hroby rudoarmějců?

Brno - Specializovaná firma dnes zahájila měření, které má ukázat, kde jsou hroby  vojáků, padlých za druhé světové války. Průzkum pohřebiště u Památníku Rudé armády v Brně Králově Poli si objednal brněnský magistrát. Umístění hrobů totiž zpochybnil královopolský místostarosta René Pelán (ODS), který už několik let vystupuje proti samotnému památníku. Před koncem loňského roku si nechal zpracovat svůj vlastní průzkum. Jeho první výsledky ukázaly, že vojáci jsou pohřbeni na jiném místě, než se předpokládalo.

„Šlo se nějakou radarovou technikou a opravdu se zjistilo, že v tomto prostoru, kde všichni chodí a klaní se k těm obrubníkům, tak není vůbec nic,“ komentoval výsledky Pelán.

Pelánovo jednání pobouřilo Ruskou federaci. Na ministerstvo zahraničních věcí proto brněnský konzulát poslal stížnost, která radarový výzkum odsoudila. Magistrát města Brna se ale pro jistotu rozhodl zjistit, jaká je skutečná poloha hrobů ruských vojáků. Co bude s pietním místem, pokud se ukáže, že památník stojí na špatném místě, dosud nechtělo město spekulovat.

„Jsou tři varianty, první varianta, to pietní místo rozšířit, druhá varianta je přenést ty ostatky na čestné pohřebiště města Brna, kde už je pochováno tři tisíce rudoarmějců, nebo nabídnout ty ostatky ruské federaci k repatriaci,“ navrhuje historik Pavel Paleček.