Oslavanský ráj permoníků

Oslavany - Bývalý důl Kukla v Oslavanech na Brněnsku se do dvou let promění v repliku důlních štol, chodeb a v bludiště s permoníky. Areál o rozloze 5000 metrů čtverečních bude určen školám, mládeži, rodinám s dětmi a nejširší veřejnosti. Podle autorky projektu Aleny Lubasové nejde o klasické hornické muzeum, nýbrž o interaktivní projekt, kde se návštěvníci dozvědí o tom, jak uhlí vznikalo, jak horníci pod zemí pracovali, jak vypadá zával a záchrana horníků a další zajímavosti z hornického prostředí.

Stará těžní věž dolu Kukla i s přilehlými budovami se původně měly zbourat. Nakonec bude pozůstatek po důlní činnosti v Oslavanech zachován a zbuduje se tam zábavně vzdělávací areál. Do projektu se vložil soukromý investor, který chce kromě důlního bludiště v areálu vybudovat vzdělávací středisko pro podnikatele z regionu, lanové centrum, občerstvení a z těžní věže vyhlídkovou terasu přístupnou pro vozíčkáře.

Celkové náklady se odhadují asi na 100 milionů korun, z toho 14 milionů by měla zafinancovat EU. Starosta Oslavan Vít Aldorf (ODS) je z projektu nadšený, obec to zviditelní a přiláká turisty. 

Reportáž Jitky Volejníkové (zdroj: ČT24)

Oslavany byly významnou hornickou obcí, s těžbou uhlí se tam skončilo v roce 1973. Rosicko-oslavanský region s  300 let starou uhelnou tradicí už téměř nikdo nezná a mladí lidé ani nevědí, že se tady uhlí těžilo.