V Brně docházejí lidé na dialýzu už od roku 1971

Brno - Za rok se v České republice uskuteční kolem 300 transplantací ledvin. Jenom ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně lékaři provedli 41 transplantací tohoto životně důležitého orgánu. Podle odborníků onemocnění spojených s ledvinami má ještě přibývat. Ohroženou skupinou jsou hlavně cukrovkáři a lidé trpící obezitou.  A právě na to chce upozornit dnešní Světový den ledvin. Některá dialyzační centra nabízí v rámci tohoto dne vyšetření ledvin zdarma. V Jihomoravském kraji takovéto vyšetření, kdy pacientovi odeberou lékaři krev a moč, provádí například Fakultní nemocnice Brno Bohunice.

„Já jsem to zjistil, až se to onemocnění začalo projevovat. Neměl jsem žádné problémy a najednou jsem ze dne na den začal otékat, tak mě museli akutně odvézt do nemocnice. Tam zjistili, že mám nefunkční ledviny,“ svěřil se České televizi Josef Pečínka, který už 7 let dochází do Fakultní nemocnice u sv. Anny na dialýzu. Právě tomu se snaží lékaři pomocí Světového dne ledvin předejít. Laickou veřejnost informují hlavně o možnostech včasného odhalení nemocí ledvin, o prevenci a také o podobě léčby.

První dialýza v Jihomoravském kraji byla provedena ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v roce 1971. Pacient, který ji podstoupil díky ní a následující léčbě žil dalších 15 let. I dnes je zájem o služby lékařů v této nemocnici stále velký. „Potřeba stoupá, objevuje se stále více diabetiků se selháním ledvin. My jsme v současné době rozšířili kapacitu našeho centra. Od začátku března jsme otevřeli další směnu v rámci našeho chronického dializačního programu, právě proto, že jsme měli už nedostatek dialyzačních míst,“ vysvětlil vedoucí lékař Nefrologie a Hemodialyzačního střediska Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Jan Svojanovský. A do budoucna plánují dialyzační centrum dále rozšiřovat. Nemocných lidí totiž stále přibývá.