Budoucí kadeřníci a kadeřnice soupeřili na brněnském výstavišti

Brno - O titul nejlepší kadeřník, kadeřnice a kosmetička se na letošním ročníku Mistrovství republiky utká přes sto studentů a studentek z 46 středních škol a učilišť. Soutěž dnes odstartovala kláním o nejlepší účes, nejprve v pánské, a pak v atraktivnější dámské kategorii.

„Studuji třetím rokem v Hodoníně, ale soutěžím poprvé. Téma máme všichni společné, dovolenou na Hawaii, tak nevím, jak to se mnou dopadne,“ komentovala svůj výtvor jedna ze soutěžících Štěpánka Hudcová. Jiné soupeřky takové obavy neměly. „I kdybych nevyhrála, tak mi to vůbec nevadí, je to fakt dobrá zkušenost,“ řekla Michaela Kubíková.

Zítra se dostanou ke slovu kosmetičky. Svůj um předvedou v líčení a tzv. nail artu - zdobení nehtů. Hlavní odměnou pro vítěze a vítězky jednotlivých kategorií bude zahraniční pobyt. S prázdnou ale neodejde žádný ze soutěžících. „Každý dostane něco, jsou tu kadeřnické kufříky, fény, různá kosmetika. Máme hodně sponzorů,“ pochlubil se ředitel soutěže Ladislav Černý.  

Mladé kadeřnice soutěžily na brněnském výstavišti (zdroj: ČT24)

Akci pořádá Asociace středních škol a koná se už poosmé. A uspět je pro budoucí kadeřníky a kadeřnice čím dál tím těžší. Podle organizátorů se úroveň soutěžících neustále zvyšuje. „Myslím si, že i odborná veřejnost musí cítit, že  školy se tím vzájemným soupeřením dostávají na čím dál vyšší úroveň,“ myslí si Černý. Dvoudenní mistrovství je součástí projektu České ručičky, který má za cíl podporu manuálních profesí. Vítězové a vítězky se proto znovu setkají v červnu v brněnské Redutě, kde - spolu s dalšími oceněnými z jiných učňovských oborů - obdrží zlatou plaketu v ceně 10 tisíc korun.