Nová sloučenina pomůže lékařům dopravovat léky v těle pacienta

Brno - Vědci z brněnské Masarykovy univerzity objevili novou sloučeninu, která dokáže vázat některé látky v roztocích a přepravit je jinam. Vynález s exotickým názvem Bambusuril by mohl pomoci v medicíně, farmaceutickém nebo potravinářském průmyslu. Univerzita si ho teď chce nechat patentovat.

Název má sloučenina vypůjčený z rostlinné říše. Její molekula se podobá jednomu článku kmene bambusu - proto bambusuril. Sloučenina v přírodě neexistovala, vznikla díky chemikům brněnské univerzity, kteří ji designovali a syntetizovali. „Má podobu takové trubičky, její nejvýznamnější vlastností je, že je schopna vázat určité látky, ty látky vstoupí do té trubičky, “ vysvětluje vedoucí výzkumného týmu Vladimír Šindelář z Ústavu chemie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. Molekuly této látky bambusuril doslova obklíčí a může fungovat jako jakýsi dopravní prostředek.

To, co pod mikroskopem připomíná bambus, je v normálním měřítku bílý prášek, který se dá vyrobit ve velkém a z dostupných surovin. „Když tento prášek rozpustíme a přidáme do toho roztoku nějakou tu látku, kterou chceme přepravovat, ta látka tam samovolně vnikne a uzavře se uvnitř. Potom mi ji zpětně můžeme z toho roztoku vyizolovat,“ dodává Vladimír Šindelář. 

Vladimír Šindelář z Ústavu chemie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity (zdroj: ČT24)

Vlastnosti bambusurilu by mohli využít třeba lékaři při diagnostice některých nemocí. Uplatnění možná najde například při čištění odpadních vod nebo ve farmacii. Tým brněnských chemiků sloučeninu vyvíjel pět let, teď jsou s výzkumem na konci a požádali o patentovou ochranu.

Masarykova univerzita žádá o patenty na své objevy stále častěji. Podle Evy Janouškovcové z Centra pro transfer technologií podala za posledních pět let univerzita 11 patentových přihlášek: „Celková úspěšnost udělených patentů je 13, nicméně v poslední době to jsou 3, očekáváme v brzké době další,“ doplňuje Eva Janouškovcová. Univerzita má patentovanou třeba metodu likvidace yperitu nebo plazmovou tužku. Naposledy biologové z MU získali patent na nový způsob, jak regulovat tvorbu biomasy v rostlinách.