Uprostřed Vyškova vyroste pravý hanácký statek

Vyškov - Přímo uprostřed Vyškova vyroste během letošního roku pravý hanácký statek. Tamní zoo park ho chce postavit jako ukázku původní lidové architektury a v něm ukazovat život lidí na venkově. Chybět tak nebudou domácí zvířata, ukázky výroby sýrů nebo expozice starého zemědělského nářadí.

Zatím rozpadlá stará stodola na okraji vyškovského zoo parku se už brzy promění na novou atrakci - hanácký statek. Spolu s novým stavením, které vyroste v jejím sousedství, budou návštěvníkům ukazovat, jak se v minulosti právě na takových statcích žilo.

„Máme představu, abychom mládeži a dětem ukázali, jak ta vesnice kdysi vypadala. Že kráva není fialová a že mléko neteče z trubek, ale že teče z té kravičky, a že sýr se vyrábí tak a ne někde v chemické továrně,“ popisuje plány ředitel Zoo parku Vyškov Josef Kachlík.

V nové budově si budou moci návštěvníci prohlédnout ukázky původní hanácké architektury, zároveň se dozví něco o přírodě - o zvířatech, vodě, půdě. „Bude to rozdělené na sedm oblastí,“ vyjmenovává Kachlík. „Jedna bude expozice té zemědělské usedlosti, kde budeme ukazovat, jak člověk dřív žil. Další část bude mluvit o vodě, o půdě, pak to bude krajina a biomasa, potom o ovzduší a o klimatu, dále bude jedna z velkých ukázek o tom, jak člověk využívá zvíře a naopak jak zvířata zneužívají nebo využívají člověka, a nakonec ve spolupráci s architekty budeme ukazovat ty původní formy výstavby domů.“

To vše v nově přistavěném domě, v jeho sklepě navíc vznikne přednáškový sál s interaktivními panely. Stodola se pak promění na výstavní sál, pracovníci zoo parku ji zaplní funkčními zemědělskými stroji, na kterých budou průvodci ukazovat, jak se používaly. 

„Je to určeno pro všechny naše návštěvníky, tzn. že všichni návštěvníci si celou tuto expozici budou moct projít, a potom to bude pro specializované návštěvy, když si škola u nás objedná nějaký specializovaný program,“ uzavírá Kachlík.

Největší stavba v zoo parku si zároveň vyžádá i největší investice. Statek bude stát přes 50 milionů korun, 85 % z toho zaplatí Evropská unie. Zhruba desetinu peněz přidá vyškovská radnice.

Podle místostarosty Karla Jurky (ODS) to bude rozhodně dobrá investice: „Určitě to bude nejenom turistické lákadlo, ale bude to environmentální centrum, které bude napomáhat vzdělávání mladých lidí v této oblasti. V každém případě si myslím, že to zvýší návštěvnost zoo parku a našeho dinoparku.“ 

Hanácký statek začne vyškovský zoo park stavět zhruba za měsíc, příští rok v dubnu pak bude hotový.

  • Budoucí podoba hanáckého statku autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1496/149529.jpg
  • Budoucí podoba hanáckého statku autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1496/149528.jpg