Holásky zůstanou bez funkční kanalizace zřejmě další týdny

Brno - Obyvatelé dvacítky domů v brněnských Holáskách dál přežívají v podmínkách, které připomínají středověk. Problém s nefungující kanalizací se dosud nevyřešil, a tak téměř nepoužívají vodu, aby jejich domy nezaplavily splašky. Plnou přečerpávací jímku musel dnes ráno znovu vyprázdnit fekální vůz. A nebylo to naposledy. Slibovaná pomoc od Brněnských vodáren a kanalizací se totiž zřejmě zpozdí.

Stanovisko Brněnských vodáren a kanalizací

Před tím, než bude možno začít znovu vykonávat přečerpávání odpadních vod bude nutno vyřídit povolení k odběru el.energie (možná bude nutno zřídit úplně novou přípojku), zajistit veškeré revize el. zařízení, protože tyto jsou zřejmě propadlé a naše společnost je nemá k dispozici, následně vyčištění zaplavovaných jímek čerpadel a akumulace, vyčištění kanalizací a jejich prohlédnutí TV kamerou s tím, že budou vytipovány alespoň ty nejnutnější opravy a úpravy stok a šachet, protože o dané kanalizaci nemáme momentálně (a zcela logicky) žádné informace.

Magistrát by měl vodárnám nařídit, aby dočasně zajistily provoz odpojené soukromé čerpací stanice. Rozhodnutí ale padne nejdřív na konci března a znovuzapojení stanice také nebude tak rychlé a jednoduché, jak možná místní čekali. Vyplývá to z vyjádření Brněnských vodáren a kanalizací pro Českou televizi.

Holásky zůstanou i nadále bez funkční kanalizace (zdroj: ČT24)

Ani pak ale nebudou mít Holásečtí vyhráno. Vodárny budou stanici provozovat jen na dobu nezbytně nutnou, klíčové bude zjistit, kdo je teď skutečným vlastníkem stanice. „My se nebráníme tomu, že bychom založili sdružení a převzali čerpací stanici do svého vlastnictví včetně kanalizace, zatím ale o tom není s kým jednat,“ říká jeden z obyvatel ohrožených domů Jaroslav Vojta.

Vydáno pod