Slavné osobnosti se setkávají ve Zlíně. V podobě loutek

Zlín - Loutky slavných českých i světových osobností jsou k vidění ve Zlíně. Jedna z nich dokonce už zanedlouho zamíří za oceán. Třiceticentimetrová loutka Baracka Obamy poletí přímo do Bílého domu. Americkému prezidentovi ji chce věnovat Jaroslav Navrátil z Fryštáku.

„Je to zvláštní pocit, když děláte někoho konkrétního a když s ním můžete komunikovat, což se vám asi v běžném životě nepodaří, abyste se od rána do večera vykládali třeba s americkým prezidentem,“ říká Jaroslav Navrátil, loutky přitom vyrábí už 25 let.

Ve zlínské Galerii pod radnicí dělají Obamovi společnost například Václav Klaus, Karel Gott nebo dětmi oblíbený Harry Potter. Základem všech loutek je ocelovo-bronzový skelet, díky kterému jsou dokonale pohyblivé. Hlavu umělec vyřezává ze dřeva, také oblečení a dokonale padnoucí boty jsou z přírodních materiálů. Po třech až čtyřech týdnech náročné práce je loutka na světě. Výstava potrvá ve Zlíně do konce příštího týdne, ihned potom zamíří loutka Baracka Obamy do Washingtonu.