Výuka českého jazyka napomáhá integraci cizinců

Havlíčkův Brod – V Havlíčkově Brodě musí řešit potíže v komunikaci s tamními Mongoly. Jejich děti, i když často neumí ani slovo česky, musí chodit do školy a učit se s ostatním žáky. Městský úřad pro ně z toho důvodu začal organizovat rozsáhlou řadu zvláštních kurzů výuky českého jazyka. Podle úředníků jde o systémovou věc, která by jednoznačně měla být řešena legislativní úpravou.

I velmi chytré a nadané dítě může výrazně brzdit výuku a zdržovat spolužáky nebo učitele. Řeč je o mongolských dětech, jejichž početná komunita žije v Havlíčkově Brodě. Ihned po příjezdu do země totiž musí děti i bez znalosti jazyka začít chodit do školy. „Myslím, že povinnost ihned po příjezdu navštěvovat určitou dobu nějaké jazykové centrum, než jazyk zvládnou alespoň uživatelsky, by dětem rozhodně prospěla,“ uvedla ředitelka ZŠ Štáflova Havlíčkův Brod Veronika Prchalová. Ředitelka ZŠ V Sadech Havlíčkův Brod Věra Gablechová doplnila: „Domnívám se, že v současné době to možné není, školy si musí poradit, jak umí.“ Zástupkyně ředitelky ZŠ Štáflova Ivana Šimánková poukázala: „Žák přijde uprostřed školního roku a musí dostat vysvědčení a musí být hodnocen. V legislativě jsou nedostatky.“

Město Havlíčkův Brod už loni získalo bezmála milionový grant na kurzy češtiny, soutěže nebo kroužky pro lepší integraci Mongolů. Protože letos bude v podobných aktivitách pokračovat a chce je zlepšit, žádá zpětnou vazbu od učitelů. „Snažíme se podávat podněty, aby ta výuka byla efektivnější,“ dodala Ivana Šimánková. Přestože je na tom každé dítě se znalostí češtiny jinak, všechny navštěvují jednotný kurs, a to je potřeba změnit, přiznává i radnice. „Budeme žádat pomoc i pro tuto aktivitu. Věřím, že ministerstvo vnitra nám opět vyjde vstříc,“ prohlásil městský radní pro oblast školství Tomáš Hermann.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Stejně jako v první části projektu tak i na druhé pololetí získala radnice z ministerstva vnitra 900 tisíc korun.

V Havlíčkově Brodě musí řešit potíže v komunikaci s tamními Mongoly. škola, děti třída, žáci, žákyně Škola
Zdroj: ČT24
Vydáno pod