Na Vinohradech netočí víno, ale mléko

Brno - Už šest týdnů si Brňané čepují s velkým úspěchem čerstvé mléko v nákupním centru Olympia. „Lidé si na to zvykli velice rychle, denně tady proteče v průměru 550 litrů mléka,“ uvedl jednatel firmy, která je oficiálním distributorem automatů, Tomáš Dospíšil. Ode dneška k tomuto premiérovému automatu přibudou další dva. Jeden z nich se dnes v patnáct hodin spustí na brněnském sídlišti Vinohrady a druhý zítra v nákupním centru Tesco v Králově Poli.

Mléko, které si tady lidé mohou čepovat do vlastních nebo koupených nádob, je maximálně 24 hodin staré a nepasterizované. Na mléko jsou kladeny přísné hygienické požadavky. Ředitel státní veterinární správy Jaroslav Salava vidí výhodu v tom, že mléko je bez jakýchkoliv úprav tučnější a plné živin. „I když v dnešní době už je i ta tučnost dvousečná a zdravá výživa se na ni dívá negativně,“ připustil Jaroslav Salava. V České republice se už objevily i hlasy proti a nad mlékomaty často visí otazníky. Podle Salavy se ale rozhodně nedá mluvit o nezdravém mléku, lidé podle něj jen musí syrové mléko převařit. „Máme teď mimořádné kontrolní akce, protože jsme zjistili, že mnoho lidí si nečte pokyny a čerstvé mléko nepřevaří,“ zdůraznil.

Automaty na mléko v Brně rostou jako houby po dešti. Zásluhu na tom má brněnská firma, která plánuje instalovat ještě další. Podle Tomáše Dospíšila mají už své místo jisté i automaty na Lesné, v Bystrci, v Žabovřeskách a uvažuje se i o Mendlově náměstí.

Do všech tří už fungujících brněnských automatů dodává každý den čerstvé syrové mléko farmář Jiří Matoušek ze Šitbořic. Sám přiznává, že automaty jsou pro něj velkou pomocí v boji s výkupní cenou mléka, i když ne spásou. Právě výkupní cena mléka je důvod, proč mnoho farmářů v celé republice na tento nový trend přistupuje a vidí v těchto mléčných automatech velkou příležitost. Výkupní cena, která se pohybuje kolem 7 korun za litr, totiž farmářům nepokryje ani náklady spojené s produkcí. V tak zvaných mlékomatech si mohou lidé načepovat litr mléka za 16 korun, což už je podle organizátorů rozumná cena pro zákazníky a zajímavá pro farmáře.

Pozitivní zkušenosti s mléčnými automaty mají i farmáři z celé jižní Moravy. Agrodružstvo ve Vyškově, které si mlékomat nemůže vynachválit, eviduje dokonce za jeden den přes 700 vytočených litrů mléka. Vůbec jako první na jižní Moravě s tímto nápadem přišli v Rosicích u Brna, od té doby teče mléko proudem také v Šitbořicích, Letovicích a v Újezdu u Brna. Jihomoravský kraj, který na tyto automaty vyhradil 1,5 milionu korun, už také téměř 280 tisíc rozdal. O tyto peníze se podělili tři farmáři, kteří splnili krajem stanovené podmínky, a další tři žádosti kraj prověřuje.