Pokračování soudního seriálu: Kuřimská kauza míří k ÚS

Brno – Soudy všech instancí od městského až po Ústavní měly na stole takzvanou kuřimskou kauzu týraných dětí nebo případy s ní spojené. Ani po téměř dvou letech od vynesení rozsudku nemají soudci od brutálního případu týraných sourozenců pokoj. „Kuřimský spletenec“ míří k Ústavnímu soudu. Stížnost podal jeden z aktérů Jan Turek.

Turka, stejně jako hlavní postavu případu – záhadnou Aničku alias Barboru Škrlovou, poslal brněnský krajský soud předloni v říjnu do vězení na pět let za podíl na mučivých útrapách chlapců. Turek nastoupil do vězení. Přesto se podle své advokátky nevzdává naděje na nižší trest nebo jeho zrušení.

Odsouzený ve stížnosti mimo jiné tvrdí, že soudům chyběly důkazy a jejich rozhodování ovlivnila „masáž“ hromadných sdělovacích prostředků. Stěžuje si také na údajné porušení principu presumpce neviny a práva na spravedlivý proces. Vadí mu například to, jak se předseda senátu krajského soudu vyjadřoval v rozhovorech v médiích. „Podle stěžovatele se obecné soudy při svých závěrech o spáchání trestných činů opřely pouze o své úvahy bez potřebného prokázání těchto trestných činů provedenými důkazy,“ uvedla Turkova obhájkyně Jana Pelcová.

Obžalovaní snížení trestů zatím nedostáhli

Kuřimskou kauzou, ve které stihl trest mimo jiné i matku a tetu obou chlapců, se zabýval městský, krajský, vrchní, Nejvyšší i Ústavní soud. Od roku 2008 soudci rozhodli mimo jiné o svěření chlapců do péče otce a vyřešili, zda byl změnou identit Barbory Škrlové poškozen brněnský Klokánek. Odvoláním ani dovoláním část odsouzených snížení trestu nedosáhla.