Ostatky vojáků z Králova Pole možná čeká stěhování. Doporučila ho komise

Brno - Ostatky vojáků Rudé armády, kteří padli při osvobozování Brna, by se podle některých odborníků měly z hromadného hrobu v Brně-Králově Poli přesunout na čestné pohřebiště na Ústřední hřbitov. Takové doporučení dala dnes městské radě komise odborníků, která o památníku měsíce jednala. Komise však zároveň doporučila, aby památník v Božetěchově ulici zůstal zachován, i kdyby byla těla převezena, a připomínal válečné události.

O odstranění symbolu srpu a kladiva rozhodla městská rada už v lednu. Komise se proto k záležitosti už nevyjádřila. Doporučení směřovala hlavně k nakládání s ostatky - podle názoru většiny by se měly přesunout z nedůstojného místa u silnice v Králově Poli na čestné pohřebiště na Ústředním hřbitově, které je osvoboditelům Brna vyhrazeno. Převoz by se měl uskutečnit na náklady města.

Dokument, který komise schválila, dostane k jednání městská rada. Na ní bude, jak rozhodne. Primátorův náměstek Martin Ander (SZ) minulý týden převoz těl nepodpořil, podle něj by s ním musela souhlasit ruská strana, která se prý k podobnému rozhodnutí nechystá. „Je potřeba s Rusy velmi citlivě jednat,“ řekl ČTK dnes i primátorův náměstek Daniel Rychnovský (KDU-ČSL). Podle historika a člena komise Pavla Palečka je však na vůli města, zda společné česko-ruské komisi pro válečné hroby krok navrhne. Členové komise by pak návrh posoudili a rozhodli.

Ruská strana se k návrhu ostatky převézt nevyjádřila. Alexej Kolmakov z Generálního konzulátu Ruské federace v Brně řekl, že dnes konzulát stanovisko nevydá. Dřív však podle Rychnovského Rusové nesouhlasili ani s detailním průzkumem hromadného hrobu. Nakonec se uskutečnil nedestruktivní metodou bez použití sondy.

Komise odborníků zároveň doporučila, aby se v Brně o událostech z konce druhé světové války víc bádalo. Radnice by prý měla vyhlásit grant, který by umožnil historikům se tématu hlouběji věnovat a rozšířit poznání v této oblasti. Podle Palečka je v Brně řada institucí, které by se na tom mohly podílet: Archiv města Brna, Muzeum města Brna, Moravské zemské muzeum, Moravský zemský archiv, pracoviště Akademie věd i fakulty Masarykovy univerzity a Univerzita obrany. „Nové informace, jak osvobození Brna probíhalo, by byly přínosem. Včetně zachycení vzpomínek pamětníků, kterým už je dnes přes 90 let,“ řekl Paleček.

Komise se kvůli podobě královopolského pomníku scházela několik měsíců. Jednání odstartoval spor o srp a kladivo. Radnice na památník symboly, které předtím bývalý místostarosta Brna-Králova Pole René Pelán (ODS) odstranil, letos vrátila. Proti se postavilo na 1 500 lidí v podpisové výzvě, Vojenský historický ústav doporučil prostou rudou hvězdu. Letos městská rada rozhodla o odstranění symbolů. Firma nyní na podobu pomníku zpracovává projekt. Další firma zjišťuje přesnou polohu hromadného hrobu. Podle některých informací leží zčásti za hranicí památníku v sousedním parku.

Vydáno pod