Poslední šance pro Dělnickou stranu. Dnes podala ústavní stížnost

Brno - E-mailem na podatelnu. Tak podle předsedy Tomáše Vandase dnes po sedmnácté hodině dorazila do Brna ústavní stížnost proti rozpuštění Dělnické strany. Právě Ústavní soud může stranu definitivně vymazat z politické mapy České republiky. Nebo také zvrátit únorové rozhodnutí Nejvyššího správního soudu a partaj „vrátit do politické hry“.

Kdy se soud začne zabývat stížností podle generálního sekretáře Ústavního soudu Tomáše Langáška nelze odhadnout. „Zatím ani nevím, jestli tato stížnost dostane nějakou prioritu,“ uvedl pro ČT Langášek s tím, že stížností proti rozpuštění politické strany se ÚS bude zabývat vůbec poprvé. Dělnická strana podáním stížnosti ve lhůtě do třiceti dnů získala odklad rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Týká se třeba „likvidace“ majetku strany.

Dělnická strana, která v politické činnosti s obdobným personálním obsazením pokračuje jako Dělnická strana sociální spravedlnosti, text dvanáctistránkové stížnosti plánuje zveřejnit na svém webu. Poukazuje v něm zejména na procesní chyby v hodnocení důkazů. „Rozhodnutí soudu vnímá stěžovatelka (Dělnická strana - pozn. red.) jako násilné vynucování politické korektnosti na úkor základních ústavních svobod,“ stojí ve stížnosti.

Pokud Dělnická strana uspěje, sloučí se podle Vandase společně s novou stranou DSSS v jeden subjekt. „Do voleb ale půjdeme pod hlavičkou Dělnické strany sociální spravedlnosti,“ uvedl Vandas s tím, že nedokáže odhadnout, kdy soud rozhodne, a nechce tím ohrozit svou účast v nadcházejících parlamentních volbách.

V DS jsou neonacisté, naznali v únoru soudci

NSS vynesl rozhodnutí 17. února. V programu, idejích a symbolech strany nalezl xenofobní a šovinistické prvky, rasistický podtext a návaznost na nacionální socialismus, tedy ideologii spojenou s Adolfem Hitlerem. Strana podle soudu podněcuje k násilí a usiluje o radikální změnu demokratického zřízení. Podle verdiktu také uměle vytváří pocity ohrožení, třeba ze strany cizinců a imigrantů. Soud to doložil citátem o Česku jako „žumpě Evropy“.