Chátrající zámek Jaroslavice: po letech sporů zase na začátku

Brno - Po šesti letech sporů je další osud jaroslavického zámku stále stejně nejasný. Obec ho před lety prodala do soukromých rukou, vzápětí se jí ale ozvala dědička rodu, kterému dříve patřil a žádá ho zpět. Před několika dny podala už třetí žalobu o určení vlastnictví, předchozí dvě přitom sama stáhla. Zámek přitom nutně potřebuje opravit, nový majitel do něj ale nechce investovat, dokud nebude vlastnictví definitivně vyřešeno.

Perla renesanční architektury u rakouských hranic, jaroslavický zámek, má za sebou pohnutou historii. A čeká ho zřejmě i pohnutá budoucnost. Před pěti lety si ho od obce koupil rakouský lékař Sigurd Hochfellner, o jeho vlastnictví se ale hlásí i dědička rodu, kterému zámek až do války patřil, Felicitas Spee. Právě ta teď k soudu podala další žalobu, kterou se navrácení zámku domáhá. „Žaloba se týká pořád toho stejného, tzn. zámku a souvisejících pozemků, s tím, že očekáváme doručení nějakých nových dokumentů z archivů v Rakousku a ve Spojených státech,“ přiblížil nový záměr Milan Kyjovský, advokát Felicity Spee.

Zástupci obce a nového, ale ještě nepotvrzeného majitele, v tom vidí jediné: zdržování. Nová žaloba je totiž už třetí v řadě. Předchozí dvě, prakticky navlas stejné, přitom Felicitas Spee stáhla, když začínalo být jasné, že jinak je soud zamítne. Nová žaloba pak celý kolotoč roztáčí vždy znovu a soud se jí vždy znovu musí zabývat. Spee navíc za první řízení ještě nezaplatila soudní poplatky, teď už je proto po ní soud chce dopředu jako jistotu. Advokát Kyjovský v tom vidí šikanu: „Nikomu jinému se toto neděje, neznám jiný případ, kdy by někomu bylo uloženo, aby zaplatil tuto jistotu. Klient ji zváží, samozřejmě ta částka není tak vysoká, že by ji nemohl zaplatit.“

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)

Věčné dohady ale trápí obec. Zámek chátrá a potřebuje co nejrychleji opravit. Nový vlastník ale nechce investovat do něčeho, o co může přijít. Zámek chtěl přitom už dávno využívat částečně jako muzeum přístupné veřejnosti, částečně pro léčbu a odpočinek svých pacientů. Samotné opravy měly dát práci alespoň několika lidem z Jaroslavic a okolí. „Po šesti letech jsme pořád stejně na začátku a pan doktor Hochfellner, kterému jsme kupní smlouvou zámek převedli, je pořád díky tomu na začátku, nemůže žádné opravy provádět,“ shrnuje nepříjemnou situaci starosta Jaroslavic Petr Zálešák (ČSSD).

Obec navíc za prodej zámku ještě neviděla ani korunu, s penězi přitom měla velké plány pro opravy a nové stavby. Protože chce do zámku investovat v přepočtu zhruba 100 milionů korun, prodala ho obec Sigurdu Hochfellnerovi za pouhých 10 a půl milionu. Ty ale dostane, až bude vlastnictví definivitně vyřešeno.

Rodina Felicity Spee přišla o zámek hned po válce za údajnou kolaboraci s Němci. I proto jí podle právníka Jaroslavic soud nebude moct vyhovět, majetek se totiž vrací jenom podle restitučního zákona, a to jenom ten, který byl zabaven po roce 1948.

Vydáno pod