Vnuk dostal za vraždu své nemocné babičky osmnáct a půl roku vězení

Zlín - Osmnáct a půl roku vězení dostal za vraždu své babičky z Březůvek osmadvacetiletý muž. Do vězení tak půjde na výjimečně dlouhou dobu. Před soudem mu nepomohla ani jeho obhajoba, že mu babička zničila dětství, když při pobytu u ní nesměl chodit za kamarády. Polehčující okolností nebylo pro něj ani to, že vraždu spáchal v opilosti. Žena totiž zemřela na následky škrcení a po četných ranách sekerou do hlavy. Pro pouhých šest tisíc korun. Policie vraha chytila krátce po vraždě. Během jediného dne loni na podzim se také ke svému činu přiznal.

Vnuk zabil svoji babičku v noci v jejím domku v Březůvkách, když vypil značné množství piva. „Do domku ženy vnikl nad ránem oknem s cílem ukrást peníze. Obrnou postižená paní se ale probudila a při činu ho vyrušila. Pachatel ji pak napadl rukama i sekerou, kterou našel v domě. Žena zraněním podlehla, muž pak z domu i s penězi odešel domů spát,“ řekl vedoucí brněnského odboru obecné kriminality Jindřich Kučera těsně po dopadení vraha. Dodal, že šest tisíc korun, které vzal z nočního stolku babičky, ukryl vrah ve svém bytě pod koberec. Právě pod kobercem je kriminalisté při domovní prohlídce našli. Motivem jeho činu byly dluhy.

Strašlivá vražda na podzim otřásla celou vesnicí. Podle místostarostky Březůvek Marie Kaláčové (KDU-ČSL) šlo o starou paní, která byla po obrně postižená a žila v domku sama. „Byla velmi hodná a všechny nás to mrzí. Hned, jak jsme v neděli viděli u jejího domku policisty a kriminalisty, tušili jsme, že se stalo něco strašného,“ uvedla Kaláčová.

Zlínský soud s obžalovaným z vraždy babičky (zdroj: ČT24)

Podezření padlo podle starosty Březůvek Františka Kolaříka (nez.) na ženina vnuka z Hřivínova Újezdu na Zlínsku v podstatě ihned. „Potvrdila mi to sestra zavražděné, která ji v neděli ráno našla mrtvou v jejím domku. Mladý muž svou babičku již dříve nejméně jednou vykradl a vzal jí peníze. I tehdy případ vyšetřovala policie. Je to tragédie, příští měsíc osmnáctého listopadu by žena oslavila šestasedmdesáté narozeniny,“ prohlásil tehdy starosta Kolařík.

Kuriózní na celém případu je také skutečnost, že na svou babičku vztáhl ruku ten samý muž, kterého loni v dubnu zachránil zlínský policejní vyjednavač před sebevraždou. Stejnému vyjednavači pak projevil důvěru i tentokrát, až jemu se totiž doznal k vraždě babičky. „Když muže policisté v neděli zadrželi a předvedli k výslechu, odmítal se k věci vyjádřit. Až po několika hodinách si nechal zavolat vyjednavače, se kterým měl loni zkušenost a jemu se k činu doznal. Navíc mu ještě poděkoval za loňskou záchranu života,“ dodala zlínská policejní mluvčí Jana Bartíková. Předloni v dubnu muž volal na linku městské policie s tím, že má nesnesitelné bolesti a chce spáchat sebevraždu. Vyjednavač nalezl dezorientovaného muže na Želechovských pasekách a sebevraždu mu tenkrát vymluvil.

Vydáno pod