Místo do Boršic putovaly miliony do Boršic u Blatnice, chybu nikdo neuznává

Boršice, Boršice u Blatnice - Jedna slovácká vesnice požádala o osmimiliónovou dotaci, jiná slovácká vesnice s podobným názvem ji dostala. Není jasné, kdo z politiků nebo úředníků má kuriózní záměnu Boršic za Boršice u Blatnice na svědomí. Faktem je, že peníze jedné z obcí chybí a druhá musela narychlo vymýšlet, jak je utratit. Na případ, který už nechce nikdo řešit, který však upozorňuje na mnoho neduhů takzvaného porcování medvěda v Poslanecké sněmovně, jako první upozornily Hospodářské noviny.

Boršice, které chtěly dotaci získat, podaly žádost a bylo jim potvrzeno, že peníze dostanou. Na účet jim ovšem nepřišlo nic. Oprava radnice, která je v nevyhovujícím stavu, se tak nekoná. Boršice u Blatnice, které o osm milionů nežádaly, je naopak na účet dostaly, a když je jako neoprávněné chtěly vrátit, bylo jim řečeno, že už nemohou. A tak narychlo vymyslely opravu mateřské školy.

Boršicím tak nezbyvá, než znovu čekat, co bude. Do staré budovy úřadu jim zatéká a nedostaví se ani jednací a obřadní síň ani knihovna. „Pravidelně, když prší, máme problémy. To znamená na jaře, na podzim při větších deštích pokaždé,“ vysvětlila místostarostka Boršic Bronislava Otrusinová (KDU-ČSL).  Podle starosty Boršic Petra Matouška (ODS) se stal zádrhel, který ale on ze své pozice nedokáže rozuzlit.

Vyjádření starosty Boršic Petra Matouška (ODS) (zdroj: ČT24)

Faktem je, že v Boršicích u Blatnice, které jsou od Boršic vzdáleny třicet kilometrů, chtěli původně nečekaný „dárek“ vrátit zpět do státního rozpočtu. Jenže se dozvěděli, že to není možné. A tak narychlo vymysleli, že si za osm milionů opraví mateřskou školu, která už nevyhovovala hygienickým předpisům.

Kde se stala chyba, není jasné. „Ministerstvo financí neví, jestli to je nebo není chyba. Ministerstvo financí jednalo na základě usnesení Poslanecké sněmovny. A to usnesení hovoří o obci Boršice u Blatnice,“ tvrdí Jakub Haas, zástupce mluvčího ministerstva financí.

Zpackanou dotaci, kvůli které bude budova obecního úřadu v Boršicích chátrat dál, tak může mít na svědomí poslanec, který o ni žádal při takzvaném porcování medvěda ve sněmovně. Nikdo se k tomu ale nehlásí a dohledat konkrétního člověka není možné, pod jednotlivé návrhy se nepodepisují.

„Poslanec navrhne dotaci pro horní-dolní a horních-dolních je v republice více. A řekněme, že ten člověk neumí zvládnout ty technické detaily té dotace a pak jde dotace někam jinam než by měla jít. Je to skandální,“ dodal poslanec a člen rozpočtového výboru Michal Doktor (ODS).